Zorg

Overlevers: Rudy en Lotte verloren een kindje

Het is 4 maart 2012 als Rudy zijn laatste wedstrijd rijdt als professioneel shorttracker. Na veel hoogtepunten, maar ook dieptepunten heeft Rudy besloten te stoppen met zijn geliefde sport. Zijn lichaam kan de zware belasting die van een topsporter wordt gevraagd niet meer aan. In de schaatssport leert hij zijn vrouw Lotte kennen. Op de dag van Rudy’s laatste wedstrijd, net voor de start, stuurt ze hem een foto van een zwangerschapstest. Ze zijn in verwachting!

Stijn_overlevers

Wat ze dan nog niet weten is dat ze in verwachting zijn van een tweeling. En dat de zwangerschap die ze staat te wachten niet zonder zorgen zal verlopen. Verre van…

Lotte gaat er tot dan van uit dat ze moeilijk zwanger kan worden. “Ik ging naar het ziekenhuis om te laten testen of ik in de toekomst op een natuurlijke manier zwanger kon worden. De boodschap was dat dat waarschijnlijk niet het geval zou zijn omdat ik nagenoeg geen menstruatiecyclus heb. Ik reageerde in eerste instantie niet op de hormoonmedicatie die ik vervolgens voorgeschreven kreeg.” De medicatie moet aantonen of Lotte een eisprong zou kunnen krijgen. Dit bleek in eerste instantie niet het geval te zijn. Veel later dan verwacht volgt er alsnog een eisprong terwijl Lotte niet meer onder controle staat van de gynaecoloog. Lotte raakt in verwachting. Rudy vertelt: “Het was onverwacht, ik moest nog afstuderen. Ik wilde wel kinderen, maar was in mijn hoofd nog niet zover. Ik was nog volop bezig om te stoppen met schaatsen en de invulling van mijn toekomst.”

Een echo toont aan dat er niet één hartje klopt, maar twee. Rudy: “Een tweeling, wie had dat gedacht.” Bij 16 weken volgt opnieuw een echo waaruit blijkt dat de kindjes niet heel groot zijn. Op zich niet vreemd bij een tweeling, maar het is wel een reden om te blijven controleren. Lotte: “De 20 weken echo kregen we in de 19e week. Toen vertelde de gynaecoloog dat het niet goed was.”

Lotte en Rudy worden doorverwezen naar het ziekenhuis in Groningen en krijgen daar een hartverscheurend bericht. “De kans dat het ene kindje overleeft is klein.” Dat was de boodschap. Een week later moeten ze opnieuw naar Groningen. Lotte ligt een uur op een onderzoekstafel en de arts en coassistent spreken in ingewikkelde medische termen. Zelfs met haar medische achtergrond als verpleegkundige kan Lotte er geen touw aan vastknopen. Lotte: “Na de onderzoeken ben ik nogmaals naar ze toegelopen en heb ik gevraagd of ze in Jip en Janneke taal konden uitleggen wat er aan de hand was.” De boodschap was hard: “Met het ene kindje gaat het niet goed en met het andere kindje gaat het helemaal niet goed.” De hele ervaring is zo negatief dat ze volledig verbijsterd vertrekken uit het ziekenhuis. Ze parkeren de auto bij de IKEA om hun gynaecoloog in Heerenveen te bellen. Die legt hen in alle rust uit wat er waarschijnlijk aan de hand is op basis van hetgeen ze in Groningen te horen hebben gekregen. Het blijkt vooral veel speculatieve informatie te zijn waar ze niets mee kunnen en wat ze helemaal niet hadden moeten horen. “Toen hebben we het losgelaten en toen heb ik ook besloten dat ik nooit meer naar dat ziekenhuis ga.”

De groeimetingen werden voortgezet in het ziekenhuis in Heerenveen. “Het ging best goed, maar in de 23e week vertelde de gynaecoloog dat het hartje van het meisje niet meer klopte.” Het meisje kreeg de naam Esmee. “Ik was er nog helemaal niet klaar voor. Ik had wel in mijn hoofd dat ze het waarschijnlijk niet zou halen, maar nu al?” Toch had Lotte de hele dag al het gevoel dat er iets niet goed ging. “Stijn was heel onrustig in mijn buik en het voelde vreemd. Waarschijnlijk is dat het moment dat Esmee is overleden.”

Het is dan 16 juni 2012. Lotte moet om de dag naar het ziekenhuis omdat de kans op zwangerschapsvergiftiging voor zowel het nog levende kindje in de buik als voor Lotte grote risico’s met zich meebrengt. Als de zwangerschap 24,5 weken op weg is gaat het ook met het tweede kindje niet goed. Omdat de kans groot is dat de kindjes snel geboren worden krijgt Lotte een eerste longrijpingsprik. “Ik lag huilend op bed op de kraamafdeling in Heerenveen, want  ik moest worden opgenomen in Groningen, maar daar wilde ik niet heen. Ik zei tegen de verpleegkundige dat ik nog liever naar de andere kant van het land zou gaan, dan opgenomen worden in Groningen”. Samen met de gynaecoloog zorgt zij er voor dat Lotte naar het ziekenhuis in Zwolle mag, ondanks een overvolle afdeling daar. In Zwolle krijgen ze na onderzoek 20 minuten om te beslissen; de kinderen halen met een spoedkeizersnede of afwachten. De kans dat Stijn dat overleeft wordt ingeschat op minder dan 5% op basis van de hartslag die hij op dat moment laat zien. Niet opereren zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot overlijden. Anderzijds betekent een spoedkeizersnede dat een volgende zwangerschap eigenlijk teveel risico’s met zich meebrengt.

Rudy en Lotte besluiten af te wachten. “Naast dat ik de kans op een volgende zwangerschap niet weg wilde nemen, had ik helemaal niet het gevoel dat Stijn te overlijden zou komen. Hij voelde zo sterk en was heel beweeglijk in mijn buik.”

Lotte blijft in het ziekenhuis maar omdat zij zoveel last van spanning heeft krijgt zij “verlofdagen” zodat ze af en toe naar huis kan of naar de boerderij waar Rudy zijn ouders op dat moment op vakantie zijn. Uiteindelijk halen ze de 27 weken die ze zelf als ondergrens hebben gesteld. “Vanaf het moment dat we besloten hebben de kinderen in mijn buik te laten is het eigenlijk heel goed gegaan.” De artsen zijn minder positief en geven voortdurend aan dat ze er niet van uit moeten gaan dat ze de 27 weken zullen halen. Er wordt een vruchtwaterpunctie gedaan en op 17 augustus komt de uitslag. Deze is goed, dus besluiten ze de keizersnede de volgende dag uit te voeren. Ook krijgt Lotte weer een longrijpingsprik waar Stijn opnieuw slecht op reageert, zijn hartslag valt twee keer volledig weg. Gek genoeg is het nu de gynaecoloog die hén overtuigt dat het goed komt en Stijn het zal halen. Hij geeft echter geen garantie voor overleven buiten de buik.

Op 18 augustus 2012 krijgt Lotte een ruggenprik, die niet goed gaat, want ze voelt alles nog. Daarom wordt ze onder narcose gebracht voor de bevalling. “Ik werd helemaal verdoofd wakker van de morfine, ik was heel blij, op niemand boos, niet eens op de anesthesist die me de ruggenprik had gegeven. Ik was ook opgelucht en blij dat Stijn geboren was en dacht dat het wel goed zou komen. In mijn buik konden we hem niet helpen, en nu wel.”

Lees hier verder

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht