Zorg

Goed slapen voorkomt een boel ellende

Slapeloosheid maakt mensen die toch al een ’kort lontje’ hebben agressiever, vijandiger en impulsiever. Dat blijkt uit onderzoek onder psychiatrische patiënten die opgenomen zijn in de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) Assen en de Van Mesdagkliniek in Groningen. Bij de GGZ Drenthe in Assen is een speciale slaapkliniek geopend voor psychiatrische patiënten.

slapen

Foto: NDC Mediagroep/ LC

Onder gedetineerden en mensen die zijn opgenomen in psychiatrische klinieken heersen veel slaapproblemen, ondermeer doordat ze hele dagen op hun kamertje zitten en weinig beweging en activiteit hebben.
Bij agressie en veel complexe psychiatrische ziektes zoals depressie en schizofrenie speelt slaap een grote rol. “Er is samenhang, maar daarmee is niet duidelijk wat precies oorzaak en gevolg is”, zegt psycholoog Marike Lancel, senior onderzoeker bij de GGZ Drenthe en mede-intiatiefnemer voor de slaapkliniek. “Wij geloven dat het goed werkt om de slapeloosheid te behandelen. Forensisch psychiatrische patiënten kunnen zich na een behandeling vaak beter beheersen. ’Goh, hij kan tegenwoordig tot tien tellen’, hoorde ik laatst.”

Onderzoek naar slapen

Lancel doet samen met onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en collega’s bij de GGZ Drenthe wetenschappelijk onderzoek naar slaapproblemen bij psychiatrische patiënten. Maar liefst de helft van de patiënten blijkt aan slapeloosheid te lijden. Er blijkt een relatie te zijn tussen slecht slapen en impulsiviteit en agressie. In de toekomst onderzoeken ze medicijnen die voor psychiatrische stoornissen worden voorgeschreven, en wat die met slaap doen.

Delict gepleegd met problemen met slapen

“Uit ons onderzoek bleek dat meerdere patiënten hun delict hebben gepleegd vanuit de slapeloosheid”, zegt Lancel. Het waren al mensen die zich soms slecht kunnen beheersen, maar de slapeloosheid maakt het erger. “Enkele patiënten gaven aan dat ze in de periode voorafgaand aan hun delict slecht sliepen.”
De verklaring is dat het hersendeel dat zorgt voor zelfbeheersing ontregeld raakt door slapeloosheid. Bij gezonde mensen gebeurt dat ook, bij forensisch psychiatrische patiënten komt dat harder aan. “Dat kan grote gevolgen hebben”, zegt Lancel.
Slapeloosheid blijkt daarmee ook een oorzaak te zijn voor ernstiger wangedrag. Maar het aanpakken van die slapeloosheid zou misschien ook misdrijven kunnen voorkomen.

Tips om beter te slapen

  • Sta op tijd op en doe niet te veel aan middagdutjes.
  • Langslapers en middagdutters slapen ’s nachts slechter
  • Voorkom afleiding, licht en drukte in de slaapkamer.
  • Gebruik het bed en de slaapkamer alleen om te slapen, niet om tv te kijken en andere activiteiten te ondernemen
  • Drink geen koffie vlak voor het slapen. Alcohol is ook niet goed voor de slaap
  • Draai de klok om. Anders kijk je steeds op de klok hoe lang je nog hebt Ga op vaste tijden naar bed.
Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht