Zorg

Borstkankerpatiënt krijgt vaak onnodig chemotherapie

Jaarlijks krijgen ongeveer 2500 borstkankerpatiënten in Nederland na hun operatie een zware chemotherapie, terwijl dit niet had gehoeven. Dat meldt het ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek op basis van een grote internationale studie naar de werkzaamheid van een specifieke test, de MammaPrint.

borstkanker, onderzoek, mammografie, borsten, bevolkingsonderzoek, kanker, tumor

Bron: ANP PHOTO XTRA/ Koen Suyk

Volgens de onderzoekers is nu definitief aangetoond dat deze test veilig kan voorspellen voor welke vrouwen met een vroeg stadium hormoongevoelige borstkanker, chemotherapie nodig is en voor welke niet. Dit werd eerder al voorzichtig aangetoond door kleinere studies.

Uitzaaiingen

Vrouwen met een borstkanker krijgen na hun operatie vaak aanvullende chemotherapie om uitzaaiingen te voorkomen. Maar als blijkt dat de kans op uitzaaiingen erg klein is, kan chemotherapie deze patiënten bespaard blijven. ,,Hun kans op overleving is even goed met of zonder chemotherapie”, aldus het Antoni van Leeuwenhoek. Volgens het ziekenhuis toont de nieuwe studie ook aan dat veel meer patiënten dan eerder gedacht deze zware therapie onnodig krijgen. Chemotherapie heeft veel bijwerkingen zoals vermoeidheid, haaruitval en misselijkheid.

De MammaPrint is een moleculaire test waarbij in tumorweefsel gekeken wordt naar zeventig genen die aan kanker gerelateerd zijn. Die kunnen wat zeggen over het risico op uitzaaiingen. Het Europees onderzoek werd uitgevoerd onder 6693 borstkankerpatiënten, van wie ruim 2000 uit Nederland. Jaarlijks krijgen 14.000 vrouwen in ons land de diagnose borstkanker. Hiervan heeft 80 procent te maken met een hormoongevoelige vorm.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht