Zorg

Diabetes en kanker. Chemotherapie kan glucosewaarden verhogen

Binnen het Ommelander Ziekenhuis hebben de diabetesverpleegkundigen samen met de verpleegkundig specialisten oncologie, het protocol Poliklinische bloedglucoseregulatie bij chemotherapie ontwikkeld. Wanneer een patiënt chemotherapie krijgt, worden er vaak voor één of meerdere dagen ondersteunende medicijnen gegeven.

diabetes, chronisch

Deze medicijnen kunnen de glucosewaarden in het bloed verhogen. Bij mensen met diabetes kan dit klachten geven die voorkomen kunnen worden. Voordat met chemotherapie wordt gestart, wordt bij hen dan ook standaard de glucosewaarde geprikt.

Diabetes en kanker

Diabetesverpleegkundige Fokelina Bos en verpleegkundig specialist oncologie, Sofia Smit, van het Ommelander ziekenhuis: “Wanneer een patiënt de diagnose kanker krijgt, is alle aandacht gericht op de behandeling van kanker. De diabetes wordt even vergeten. De verpleegkundig specialist oncologie coördineert de zorg rondom kanker. Essentieel is hier de samenwerking tussen de diverse gespecialiseerde artsen en verpleegkundig specialisten bij de behandeling van kanker en diabetes.

Diabetes en chemotherapie

Beiden zijn immers specialistische zorg en door deze samenwerking ontvangt de patiënt die zorg die hij of zij nodig heeft. Door deze zorg te combineren met de bezoeken voor de chemotherapie, hoeft een patiënt hiervoor niet extra naar het ziekenhuis te komen.”

Verhoogde glucosewaarde Sofia: “Als een patiënt bekend is met diabetes of wanneer uit de bloeduitslagen blijkt dat de glucosewaarde is verhoogd, dan schakelen wij de diabetesverpleegkundige in.

Glucoseregulatie

Bij patiënten die chemotherapie krijgen en een aantal dagen een hoge dosering prednisolon hebben gehad, kan dit de glucoseregulatie verstoren. Dit kan echter ook bij patiënten gebeuren die geen diabetes hebben. In dit geval vragen wij onze collega in consult, zodat er snel op de situatie kan worden ingespeeld als de glucoseregulatie toch ontregelt.”

“Wat patiënten vaak niet weten is dat te hoge glucosewaarden de oorzaak kunnen zijn van klachten als vermoeidheid en algehele malaise”, gaat Fokelina verder. “Deze klachten worden vaak geweten aan de chemotherapie.

Behandeling aanpassen

Als diabetesverpleegkundige streven wij er naar dat patiënten goede glucosewaarden behouden of krijgen, ook tijdens de chemokuur. Wij bezoeken de patiënt op de chemokamer, zodat de patiënt niet extra naar het ziekenhuis hoeft te komen. Tijdens dit bezoek wordt onder andere een glucosewaarde bepaalt en indien nodig wordt de behandeling voor diabetes aangepast of gestart.

Via scholing aan diabetesverpleegkundigen in Noord en Zuid Nederland heeft deze procedure inmiddels zijn weg gevonden naar veel ziekenhuizen in Nederland. Dankzij deze procedure kunnen klachten voorkomen worden en kan eventuele diabetes op tijd ontdekt worden.

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in het Streekblad

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht