Zorg

Overlevers: Renske werd geboren met leukemie

Als Renske wordt geboren op 23 juni 2008, lijkt er niets aan de hand. Een gezond meisje met een nagenoeg perfecte apgar-score. Ze huilt, drinkt en poept zoals het een baby betaamt. Er is niets dat doet vermoeden dat 5 weken later de wereld voor haar en haar ouders drastisch zou veranderen.

Renske_overlevers

“Achteraf werd wel duidelijk dat Renske al in mijn buik ziek was.” Als Renske een paar weken oud is, valt het ouders Lieske en Walter op dat Renske haar buik opgezet is. Ze vertrouwen het niet en dringen aan op verder onderzoek. Als Renske 5 weken is komen ze terecht in het ziekenhuis. Ook de arts vindt dat de buik opgezet en wat stug is. Er wordt een echo gemaakt. Deze toont aan dat haar lever en haar milt vergroot zijn. Lieske: “Ik maakte daar nog niets van, ik was zelf ook nog heel naïef. Andere voeding en klaar toch? Ze vroegen nog waar mijn man was, maar Walter was gewoon aan het werk. Toen ze bloed afnamen werd ik toch wat angstig. Ik belde mijn moeder of ze kon komen.”

De moeder van Lieske zoekt eerst op internet wat er aan de hand zou kunnen zijn en vertelt Lieske voorzichtig dat ze daar erg van geschrokken is. De uitslag van het bloedonderzoek wijst uit dat de waarde van de leukocyten 77 was, wat normaal tussen de 7 en 10 zit. In combinatie met de vergrote lever en milt betekent dit dat Renske leukemie heeft. Lieske heeft een oom en een tante die overleden zijn aan leukemie, dus de boodschap komt hard aan. Nog diezelfde dag wordt Renske in Groningen opgenomen.

Voordat de behandeling kan starten moet uitgezocht worden welke vorm van leukemie Renske heeft. Er bestaan 14 soorten van leukemie, maar omdat de ziekte bij Renske al in een vroeg stadium ontdekt is, is het lastig om de juiste vorm vast te stellen. Hoe cru ook; eigenlijk is ze nog niet ziek genoeg. Renske wordt uitvoerig onderzocht, er komen meerdere artsen langs en er worden verschillende termen genoemd. Na 2 weken is er dan eindelijk een match. Renske blijkt een zeer zeldzame vorm te hebben, die alleen bij kinderen voorkomt met een kans van 1 op 5 miljoen. In Nederland komt de variant bijna niet voor. Het blijkt ook meteen de meest hardnekkige vorm te zijn; Juveniele Myelo Monocytische Leukemie (JMLL). Renske is dan 7 weken.

Renske moet in Leiden een beenmergtransplantatie ondergaan, dit is de enige kans op overleven. Zelfs met een geschikte donor wordt de overlevingskans geschat op ongeveer 10 procent.  De zoektocht naar een geschikte donor begint. Het is een complexe zoektocht naar een donor die bij voorkeur op 10 punten matcht met de ontvanger. In de tussentijd mag Renske naar huis en krijgt ze oraal een chemokuur toegediend. In januari 2009 vinden ze een donor die op 100% matcht. Helaas trekt deze donor zich terug en begint opnieuw het wachten. Renske wordt steeds zieker, de verschijnselen die horen bij de ziekte worden steeds duidelijker. Uiteindelijk is er een donor die op 9 van de 10 punten matcht en Renske wordt opgenomen in Leiden.

Om donormerg te kunnen ontvangen moet je in optimale conditie zijn, maar ook vrij van infecties en bacteriën. Renske komt in een ‘steriele tent’ te liggen en elk direct lichamelijk contact is uit den boze. Iedere dag mag ze heel even uit de tent en bij Walter en Lieske zijn. Zij moeten dan beschermende kleding aan en mondkapjes voor. Uiteindelijk krijgt Renske haar levensreddende beenmergtransplantatie op 24 februari 2009. “Voor ons was dat de start van haar nieuwe leven. We vieren deze datum ieder jaar nog met taart.”

De lange, lange weg naar herstel begint. Het is afwachten of de beenmergtransplantatie ‘aanslaat’ en het lichaam de stamcellen accepteert. In een periode vol onzekerheid leven Walter en Lieske tussen hoop en vrees. Maar Lieske is er van overtuigd dat Renske het zal halen. “Ze is zo sterk, zo vol levenskracht. Ik heb geen moment aan haar getwijfeld. Natuurlijk waren er heel veel momenten dat ze balanceerde op het randje. Sterker nog, er was op een zeker moment een arts die zei dat Renske balanceerde op een slap koord. Een zuchtje wind en ze valt er vanaf.” Op 12 maart 2009, Renske is dan heel ziek, zien ze onder de microscoop toch rode bloedcellen groeien. Meestal volgen daarna de witte bloedcellen. De dagen daarna komen er steeds meer kleine signalen dat er ook witte bloedcellen lijken te groeien en krijgen Lieske en Walter steeds meer vertrouwen.

11 dagen later, op 23 maart, mag de tent open en kan Renske de kusjes van Walter en Lieske eindelijk zonder mondkapje ontvangen. Renske noemt dit nog steeds ‘kusjesdag’. Met nog een lange weg te gaan lijkt het er op dat Renske zal herstellen.

Maar in april volgt de volgende klap. Renske wordt weer zieker en zieker en krijgt zwarte plekken op handen, voeten en hoofd. Omdat Lieske alles leest wat met leukemie te maken heeft is ze zelf goed op de hoogte. Ze herinnert zich een artikel over Graft Versus Host (GVH); een ernstige complicatie die na een beenmergtransplantatie kan optreden. De nieuwe cellen ervaren het lichaam als vreemd en vallen het daarom aan. Lieske bespreekt dit met de artsen en die twijfelen. Maar als na een paar dagen de verschijnselen toenemen wordt de diagnose inderdaad gesteld. Voor de ernst van de verschijnselen is voor Renske maar één methode effectief. Deze methode, MSC (Mesenchymale Stamcellen), bestaat dan nog maar drie jaar en wordt alleen bij volwassenen toegediend. Renske wordt tweemaal behandeld maar het beoogde effect blijft uit. De schade in de darmen herstelt niet en Renske wordt feitelijk opgegeven.

 

 

Lees hier verder

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht