Zorg

Rookverslaafd of niet? Wanneer ben je verslaafd?

Een op de 5 volwassen Nederlanders rookt. Maar hoe kan het nou, dat zoveel mensen dat doen terwijl ze (kunnen) weten dat het niet goed voor hen is? Dat komt omdat veel rokers verslaafd zijn. In het woord verslaafd zit het woord “slaaf”. Dat klinkt misschien wat oneerbiedig, “slaaf”, maar veel rokers zijn afhankelijk van de nicotine en dus niet vrij. Als ze dat wel zouden zijn, zou het voor hen gemakkelijk zijn om te stoppen met roken. In de praktijk blijkt echter dat dát nou juist voor veel rokers erg moeilijk is.

roken

Wanneer ben je nou verslaafd?

Mensen vragen me wel eens: “Wanneer ben je nou verslaafd”?. Dan leg ik ze een situatie voor en vraag aan hen “Wat zou jij doen?” De situatie is de volgende: Je bent thuis, het is ’s avonds een uur of 9 en je hebt zin in een sigaret. Overal zoeken, maar nergens te vinden. Geen sigaret meer in huis. Je weet dat op 10 minuten (lopen, fietsen of rijden) van je huis een benzinestation open is, die tabak verkoopt. Wat doe je? Blijf je rustig thuis zitten en denkt: “Ach, morgen is er weer een dag; koop ik dan wel een pakje” of ga je lopen, fietsen of rijden om toch nog een pakje te kopen? “ Wat doe jij?

De cirkel van verslaving

Je rookt een sigaret. Met het inhaleren zorg je voor toevoer van nicotine naar de hersenen. Dat geeft een prettig gevoel. En daar is het ook om te doen, dat prettige gevoel. De sigaret wordt opgerookt en blijft dat plezierige effect geven van nicotine in je hersenen. Als je daarna niet direct weer een sigaret opsteekt, daalt langzamerhand het nicotinepeil in je lichaam.

Na een tijdje is het nicotine uit je lichaam en voel je een zekere onrust. Want jouw lichaam vond dat effect van de nicotine nou juist zo prettig en vraagt om nieuwe aanvoer. Als je gewend bent om te roken, zul je die onrust ervaren als “trek in een sigaret”. Maar het zijn eigenlijk lichte ontwenningsverschijnselen. Door een sigaret op te steken, wordt het nicotinegehalte weer op peil gebracht, de ontwenningsverschijnselen verdwijnen en het proces begint weer van voren af aan.

Als je geen sigaret meer zou opsteken, worden de ontwenningsverschijnselen sterker. Als je wilt stoppen met roken kom je deze sterkere ontwenningsverschijnselen normaal gesproken tegen. Voor veel rokers is dat een teken dat stoppen met roken voor hen erg lastig zal worden. En ze roken door.

“Tussen de oren”

Vaak zeggen we dat de rookverslaving vooral “tussen de oren zit”. Hoe zit dat dan? Laten we zeggen dat je 15 sigaretten op een dag rookt en dat het roken van een sigaret uit 10 trekjes bestaat. Dat houdt in dat je minimaal 150 x per dag iets doet dat de hersenen prettig vinden. En dat dan 365 dagen. Bijna 55.000 x per jaar worden de hersenen positief geprikkeld. Dat kun je gerust “een programma” noemen. Dat wordt vastgelegd in de hersenen. Oneerbiedig gezegd betekent het dat de roker “geprogrammeerd” is wat betreft roken: trekje>>>fijn gevoel; trekje >>>fijn gevoel: 55.000 keer per jaar.

Door te stoppen met roken wordt dat patroon doorbroken. En dat vinden veel rokers niet fijn. We komen daar later nog op terug, als het stoppen met roken aan de orde komt. Wat doe je, als je geen sigaret meer in huis hebt? Wat doe je in de situatie die hierboven beschreven is ? Blijf je rustig thuis zitten en wacht je tot de volgende dag? Of ga je het huis uit om sigaretten te kopen?

Bert Soenveld, functionaris gezondheidsbevordering GGD Fryslân

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht