Zorg

Slaapproblemen slaapwandelaars en langslapers. Behandeling in slaapcentrum

Iedereen met een slaapprobleem kan behandeld worden in het slaapcentrum in Assen.  Het Slaapcentrum voor Psychiatrie Assen is gevestigd in een nieuwe vleugel van de Forensisch Psychiatrische Kliniek en is onderdeel van de GGZ Drenthe. Het is opgezet in samenwerking met SEIN, het slaapcentrum in Zwolle.
 slaapproblemen
Het is daarmee een van de tientallen slaapcentra in Nederland, maar uniek omdat het speciaal psychiatrische klachten behandelt. In de meeste slaapklinieken in de ziekenhuizen wordt vooral apneu behandeld, overmatig snurken, of specifieke medische klachten zoals epilepsie.

Slaapproblemen

Veel psychiatrische patiënten hadden al een slaapprobleem voor ze opgenomen werden. Ze hebben zichzelf bijvoorbeeld aangeleerd waakzaam te zijn vanwege een onveilige situatie thuis of mishandeling.
Soms ook doordat ze als gevangene met twee man op een cel hebben gelegen en die ander niet vertrouwden. “’Ik was steeds bang dat ik een vork in mijn buik zou krijgen’, vertelde een patiënt eens”, zegt Marike Lancel.

Slaapproblemen wordt erger

Eenmaal in de kliniek of gevangenis wordt het slaapprobleem vaak erger. Mensen slapen het liefst lang, tegen de verveling. Maar dat lukt vaak niet vanwege de stress, hun stoornis, vanwege piekeren of omdat ze eigenlijk totaal niet moe zijn. Ze hebben te weinig beweging, licht en buitenlucht. “Sommigen worden bang dat ze te weinig slaap hebben gehad en gaan ze overdag een dutje doen, en daarmee wordt het allemaal nog erger.”

Slaapproblemen en medicijnen

Daar komen de medicijnen nog bij. Veel patiënten krijgen antidepressiva, antipsychotica of andere medicatie die de slaap beïnvloedt. “Medicijnen kunnen rusteloze benen veroorzaken, het restless legs syndrome, en dat verstoort de slaap. Van de medicijnen worden ze vaak ook dik en dat bevordert weer slaapapneu. Drugsgebruik en andere verslavingen maken het allemaal niet beter.” Dan kan een behandeling in het slaapcentrum helpen.
Medicijnen

( Foto: NDC Mediagroep/ Ida Heslinga)

Slaapproblemen in slaap-waak-dagboek

Patiënten worden eerst onderzocht en moeten twee weken lang een slaap-waak-dagboek bijhouden en een activiteitshorloge dragen, een soort stappenteller. Dat kan alleen al helpen. “Als iemand ziet dat hij inderdaad niet kan slapen als hij die dag een middagdutje heeft gedaan, kan dat een wijze les zijn.”
Alleen als dat eerste onderzoek niets oplevert of er Alleen als dat eerste onderzoek niets oplevert of er een aanwijzing is voor een ernstige slaapstoornis, volgt een opname in het slaapcentrum. De patiënt slaapt daar een of meer nachten, beplakt met allerlei stickertjes van apparatuur en wordt in de gaten gehouden met een infraroodcamera. Na zo’n nachtje ontstaat vaak een goed beeld van waar het slaapprobleem door komt. “We zien veel afwijkende EEG’s door medicatie of middelengebruik.

Slaapwandelen

We zien ook veel slaapwandelaars, iets wat normaal gesproken juist weinig voorkomt.” Soms is het versterkt door het slikken van ritalin of andere middelen tegen adhd, of in het gebruik van pepmiddelen. Het stoppen of anders gebruiken van die medicijnen kan dan al veel helpen. Betere medicijnen, die beter zijn afgestemd op het slaapprobleem, helpen vaak al behoorlijk.
Gedragstherapie of lichttherapie kan ook werken.

Tips bij slaapproblemen

  • Sta op tijd op en doe niet te veel aan middagdutjes.
  • Langslapers en middagdutters slapen ’s nachts slechter
  • Voorkom afleiding, licht en drukte in de slaapkamer.
  • Gebruik het bed en de slaapkamer alleen om te slapen, niet om tv te kijken en andere activiteiten te ondernemen
  • Drink geen koffie vlak voor het slapen. Alcohol is ook niet goed voor de slaap
  • Draai de klok om. Anders kijk je steeds op de klok hoe lang je nog hebt
  • Ga op vaste tijden naar bed.
Door Arend van Wijngaarden, redacteur Dagblad van het Noorden

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht