Zorg

Zorgperikelen – Column ALS Mariska van Gennep

Sjonny vindt het nogal een inbreuk op onze privacy, dat er twee keer per dag thuiszorg komt. We overleggen met de dames van thuiszorg en worden verwezen naar de diëtiste.

blog 27 thuiszorg

Andere voeding

Die mail ik de volgende dag. Bellen kan niet, want dat schijnt heel lastig te zijn voor sommige leden van het ALS team. Aan de ene kant begrijp ik dat ze niet continue bereikbaar kunnen zijn (maar een voicemail is toch een optie?), aan de andere kant vind ik het heel lastig om steeds te gaan kijken of er bericht is. Redelijk snel komt er bericht terug, dat ze het uit gaat zoeken. En ja, er is een andere optie. Sjonny gaat over van vezelvoeding naar geconcentreerde voeding. Deze kan 1x per dag gegeven worden. Mits zijn gewicht op peil blijft. De voeding wordt besteld en de dames van thuiszorg ingelicht. In de eerste week is het voor iedereen wennen, maar daarna zijn we zo blij met de beslissing van Sjon. Er komen wekelijks redelijk wat mensen over de vloer voor allerlei zaken, dus dat de avondvoeding er af is gegaan is voor ons een verademing.

Fontein

Hendrik en ik gaan samen de fontein uit de tuin halen, het is prachtig weer. De fontein stond bijna nooit aan, de steentjes onderin de bak werden groen, het mos groeide erover, kortom weg ermee. En mocht er straks wel een unit geplaatst worden, dan is dit alweer een probleem minder. Eerst halen we de grote stenen eraf, dan het rooster en de mat met de kleine steentjes. Slakken en wormen komen ons tegemoet. Dan scheppen we het water uit de bak en terwijl ik met een emmertje richting put loopt hoor ik Hendrik gieren van het lachen. Ook Sjon grijnst van oor tot oor als ik terug loop. Onze kater Diego, die niet helemaal goed kan zien, is in de waterbak gevallen. Hij keek over de rand en stapte net iets te ver. Poot likkend zit hij alweer in de zon.

De val

Hendrik en ik gaan uit de voortuin wat zand halen om in het gat te gooien. De bak is eruit gehaald en staat te drogen. Ik besluit om direct ook de opstaande steentjes langs het pad te verwijderen, zodat we ook daar zand kunnen scheppen. We zijn een klein half uurtje bezig, als we terug gaan naar achteren. Daar krijgen we de schrik van ons leven. Sjon zit op de grond achter het huis met zijn armen te zwaaien. Hij is gevallen en kon niet meer overeind komen. Hij wilde even bij ons kijken en daarna terug naar de stoel achter, lekker in de zon. We hebben niets gehoord. Zijn arm deed wat pijn en werd de dag erna blauw. Gelukkig zijn er verder geen verwondingen. Maar wel een waarschuwing. We kunnen Sjon niet lang alleen laten, want als er iets gebeurd…

Slijm

Dat blijkt een weekje later. Na het eten begint Sjon wat te hoesten. Hij ziet er benauwd uit, maar gebaard dat we hem niet hoeven helpen. Hij gaat naar buiten, hoest veel en spuugt slijm uit. Dan komt hij na een tijdje weer binnen. Dit herhaalt zich een paar keer achter elkaar en net zo vlug als de benauwdheid opkwam verdwijnt deze weer. Sjon vertelt via de I pad, dat er slijm achter op de tong lag, dat hij niet weg kon krijgen door hoesten of spugen. Het duurde heel lang voordat het weg was en het gaf hem een benauwd gevoel. Ik vraag of ik nog actie moet ondernemen, maar het benauwde is weg en het gaat weer goed. De volgende dag mail ik met de logopediste wat er aan te doen is. Zij geeft wat tips op een A4 en waarschuwt twee leden van het ALS team. Het duurt vrij lang voordat ik antwoord krijg en dus mail ik nogmaals. Ik wordt gebeld, dat alles is doorgegeven aan het CTB (centrum voor thuisbeademing). Dan blijkt dat het bij iemand is neergelegd die vrij heeft. Een collega wordt ingelicht. Daarna gaat het snel, dezelfde dag krijgt Sjonny een uitzuigapparaat thuis.

Ik hoop dat het benauwde momenten kan voorkomen. Via de huisarts, waar ik de vraag ook neergelegd had, krijgt Sjon een slijmoplosser voorgeschreven. Dit blijkt niet de oplossing, het is voor slijm in de luchtwegen. Omdat zijn neus ook deels verstopt is, krijgt hij een neusspray. Voorlopig helpt het, Sjon heeft gelukkig nog niet weer zo’n benauwde aanval gehad.

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht