Zorg

Overlevers: Jantina haar vader overleed plotseling

“Mijn vader en ik hadden altijd een hele sterke band. Achteraf ervaar ik de periode na zijn overlijden toch als één van de pittigste in mijn leven. Er gebeurden ook hele mooie dingen en het blokkeerde mijn dagelijkse leven niet, maar het was erg heftig.”

Jantina

Het is 23 juni 2007. Een hele leuke dag. De nieuwe brede school in Sneek werd geopend en het was volop feest. De ouders van Jantina waren op Thialf, haar vader was budgetbewaker van Korte Baan Zuidwest. Ook daar was het feest. “We hadden nog even contact over het bezoek de volgende dag. We zouden naar de camping, waar mijn ouders het grootste deel van het jaar doorbrachten.”

Diezelfde avond laat gaat de telefoon. Jantina begrijpt eerst niet veel van het gesprek. “Het was een heel vreemd telefoontje. Ik dacht eerst dat ik een kind aan de telefoon had. Toen hoorde ik dat het mijn moeder was en de schrik sloeg mij om mijn hart. Er was iets met mijn vader. Het eerste wat ik dacht was: Dat kan niet.”

Halsoverkop worden de achterburen uit het feestgedruis gehaald om op de kinderen te passen. Jantina en haar man Robert rijden naar de camping in Baars en komen daar aan bij de caravan. “We vlogen naar binnen en mijn vader lag daar op de bank. Maar hij was er niet meer.” Een hartstilstand maakte een einde aan zijn leven. Zomaar, zonder enige aanleiding. Hij was 67. Het hele gezin helpt mee om die nacht alles te regelen wat geregeld moet worden. De vader van Jantina wordt naar een uitvaartcentrum in de buurt gebracht. “Wat ik heel erg vond was dat hij in een lijkzak moest. Ik snap het wel, maar ik vond het verschrikkelijk dat die rits dicht moest.” Jantina haar moeder, haar broers en schoonzus gaan mee naar Sneek. In de vroege ochtend wordt voor iedereen een slaapplek gemaakt op de zolder.

“Ik moest eerst de kinderen nog informeren, die wisten nog van niets en zouden het natuurlijk vreemd vinden dat beppe ineens in huis was.” De jongste zoon van 8 is logischerwijs erg verdrietig. De reactie van de tienjarige dochter van Jantina is echter onverwachts. “Je hoeft niets te zeggen hoor, pake is dood. Hij heeft het me vannacht verteld.”

Ondanks het plotselinge verlies regelen Jantina, haar moeder en haar broers alles zelf. “Ik heb dit ervaren als een hele bijzondere periode. Veel vrienden van vader, maar ook familie, kwamen langs en gingen vanuit ons huis naar de aula. We hadden een sleutel en konden er bij wanneer we maar wilden. Dat was heel fijn. We wisten eigenlijk ook precies hoe het afscheid moest verlopen, welke liedjes hij mooi vond. We waren er snel uit.” Lees hier verder

Ook meewerken aan een verhaal van Arie Bruinsma. Lees dan hier verder

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht