Zorg

Farmaceuten geven openheid van zaken

De fabrikanten van geneesmiddelen hebben vorig jaar 51,6 miljoen euro betaald aan zorgverleners. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld financiële bijdragen aan artsen voor nascholing, het schrijven van een wetenschappelijk artikel of het spreken op een medisch congres.

medicijnen, geld, pillen, zorg,

Dat blijkt uit gegevens van het Transparantieregister Zorg dat de relaties tussen de farmaceutische industrie en de zorgverleners bijhoudt. Bij het transparantieregister werden vorig jaar 14.000 relaties gemeld waarbij artsen, apothekers, verpleegkundigen, ziekenhuizen en wetenschappelijke verenigingen samenwerken met leveranciers van geneesmiddelen.

Het aantal meldingen 36 procent hoger dan in 2014 omdat het register is uitgebreid. De industrie kon in 2015 ook meldingen doen over de relatie met patiëntenverenigingen en de samenwerking tussen fabrikanten van implantaten in de cardiologie en orthopedie en zorgverleners.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3344 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht