Zorg

Alleenstaande ouders wonen dicht bij moeder

Alleenstaande ouders hebben hun moeder vaak in de buurt wonen. Begin 2014 woonde 58 procent van de alleenstaande ouders tussen de 25 en veertig jaar binnen 5 vijf kilometer van moeder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

school, ouder, ouderschap, vader, ouders, kinderen, gezin, huishouden, fietsen, achterop, vervoer

Bron: ANP PHOTO/ Ilvy Njiokiktjien

Echtparen met thuiswonende kinderen hebben moeder ook vaak in de buurt, maar met 51 procent is dat wel wat minder. De reden is vaak praktisch. Moeder kan op de kinderen of kleinkinderen passen. En als moeder of vader zelf hulpbehoevend worden is het prettig als hun kinderen niet ver weg zijn.

Het CBS merkt op dat het hierbij gaat om alle volwassenen van wie de moeder begin 2014 nog in leven was en in Nederland woonde; dat was het geval voor ruim de helft van de 13,4 miljoen volwassenen. Bijna 1,5 miljoen Nederlanders hebben een moeder die tussen de zeventig en tachtig jaar is, en ruim 1 miljoen hebben een moeder van tachtig jaar of ouder.

Jongvolwassenen, mensen die jonger zijn dan twintig jaar, wonen overwegend nog in het ouderlijk huis. Het gaat om zo’n 80 procent. Ruim de helft van de 20- tot 25-jarigen woont ook nog thuis, maar daarna daalt het aantal thuiswonenden snel.

In het CBS-onderzoek wordt uitsluitend gesproken over de afstand tot de moeder en niet over de afstand tot de vader of ouders. ,,Dat is gedaan omdat de moeders van volwassenen vaker nog in leven zijn dan de vaders. Er zijn dus meer gegevens over bekend”, aldus het CBS in een toelichting.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht