Zorg

Schoppen tegen de bal in plaats van tegen de wereld – Column Autisme

Na mijn vorige column heb ik veel mails gekregen van ouders en partners van kinderen en volwassenen met autisme. Meerdere mails gingen over het sociale aspect: het is voor mensen met autisme soms moeilijk zich te bewegen in het sociale leven, hoe ga je daarmee om? En een moeder mailde: hoe krijg ik mijn kind achter de tablet vandaan, de tuin in? foto voetbal

Toen kreeg ik een mail van VV Glimmen: deze voetbalclub heeft niet een, niet twee maar liefst drie autiteams. Gevuld met jongens die allemaal een aan autisme verwante stoornis hebben. Jongens van 6 tot 21 jaar die voetballen onder begeleiding van professionals. Om lekker te bewegen en buiten te zijn, maar ook om sociale en andere vaardigheden aan te leren.

Hoe werkt dat dan, zo’n autiteam? Ik bel met Mark van Splunder, een van de betrokken professionals. ,,Vijf jaar geleden hebben Linda Koster en ik het initiatief genomen voor een autiteam, omdat wij vinden dat kinderen met autisme óók leuk en veilig moeten kunnen voetballen. Professionals Pieter de Haan, Stefan Jansen en ik verzorgen de trainingen. We zijn alledrie  jeugdhulpverleners en werken op het veld eigenlijk verder aan de doelen waaraan sowieso al met deze kinderen wordt gewerkt. Doelen als samenwerken, het omgaan met anderen, grenzen aangeven en adequaat reageren. Het middel dat we daarvoor gebruiken is voetbal.”

Van Splunder vertelt enorm enthousiast over de jonge voetballers, die in het autiteam bijvoorbeeld leren dat als iemand tegen je aanbotst, dat niet met opzet hoeft te zijn. ,,Ze leren accepteren dat de wereld niet vergaat, als ze per ongeluk een schop van iemand krijgen. Of als een scheidsrechter een beslissing maakt, waar ze het niet mee eens zijn. Al na drie of vier keer trainen zie je dat deze kinderen motorisch enorme sprongen maken: ze leren samenspelen, netjes passen, ‘kijken, dan spelen’, en andere voetbaltechnieken. Maar ook het omgaan met medespelers en tegenstanders leert hen veel over hoe je je sociaal gedraagt.”

Ik snap wat Van Splunder bedoelt: wat deze kinderen op het voetbalveld leren, kunnen ze ook thuis, op school en in andere sociale omgevingen gebruiken. Als kinderen en jongeren met autisme spelenderwijs sociale vaardigheden aanleren, is het voor hen makkelijker die in het dagelijks leven toe te passen en dat zorgt ervoor dat ze beter mee kunnen doen in onze maatschappij. Dan wordt voor deze kinderen en jongeren het leven misschien wat minder zwaar en moeilijk. Want dat kan het zijn, en dat gun je toch niemand?

De autiteams in Glimmen hebben al de belangstelling gewekt van professionale hulporganisaties, en ook andere voetbalclubs spelen met het idee een dergelijk team op te richten. Initiatieven om toe te juichen. Dat vind ik niet alleen, Van Splunder staat te trappelen om ondersteuning te bieden. ,,Een van de kinderen die bij ons in het team kwam, nadat het in een regulier voetbalteam niet goed was gegaan, zit nu in een regulier B-elftal. Hij heeft bij ons de nodige vaardigheden opgedaan en past die nu in het andere team toe. Maar hij zei wel: ‘Mag ik dan niet meer bij jullie komen?’ Ik heb gezegd: ‘Natuurlijk wel, jij hoort bij ons!’ Daar doe ik het voor, dat is toch prachtig? Dat gun je toch veel meer kinderen?”

Ik ben benieuwd: hoeveel Mark van Splunders hebben we hier in het Noorden?  Wie pakt de (keepers)handschoen op? Of is voetbal niet de enige sportieve uitlaatklep voor kinderen met autisme? Ik hoor het graag. Mail jouw ervaring of idee naar gezondheidenco@ndcmediagroep.nl

Tine van Knijff is ondernemer en moeder. Autisme speelt bij Tine thuis een grote rol. Als ervaringsdeskundige schrijft zij hier graag over.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3348 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht