Zorg

Jodiumpillen voor iedereen bij kernramp België

Uiterlijk 2017 moet iedereen in België jodiumpillen kunnen krijgen in het geval van een kernramp. De pillen moeten de schade aan de gezondheid beperken. De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block werkt aan een verdeelsysteem dat uiterlijk volgend jaar op poten moet staan, meldden Belgische media.

jodium, jodiumpillen

Foto: Omroep Zeeland

Bij een kernramp kan er radioactief jodium vrijkomen en als dat door de schildklier wordt opgenomen tast dit het lichaam aan en groeit de kans op schildklierkanker exponentieel. Jodiumtabletten moeten er voor zorgen dat de schildklier verzadigd is met niet-kwaadaardig jodium. Nu worden alleen jodiumtabletten verstrekt aan mensen die in een straal van 20 kilometer wonen van een kernreactor of nucleaire installatie.

In maart constateerde de Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan aan het ministerie, dat België onvoldoende is voorbereid op een kernramp. Een van de aanbevelingen was dan ook om de straal uit te breiden tot 100 kilometer. De facto komt dat neer op het hele land. De minister volgt nu dat advies.

Hoe de distributie van de pillen precies georganiseerd zal worden, is nog onduidelijk. Dat kan via een verdeling van huis aan huis, of door voorraden te bezorgen aan apotheken waar iedereen bij nood naartoe moet om zijn pillen op te halen.

België heeft zeven kernreactoren – vier bij Doel en drie bij Tihange- die (relatief) dicht bij de Nederlandse grens liggen. Geregeld haperen de reactoren. In Nederland worden ook jodiumpillen verstrekt, in een bepaalde straal en voor een bepaalde doelgroep.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht