Zorg

Mijn kwaliteit van leven is een stuk beter geworden – Column door Mariëlle de Vries

Alles gaat makkelijker met minder gewicht om mee te zeulen. Dat merkte ik vorige week helemaal tijdens de BHV-herhaling die ik volgde. Normaliter ga ik daar met angst en beven heen. Omdat alles in het verleden heel veel meer moeite kostte.

Trappen lopen tijdens het rondje gebouwkennis ging met gemak. Evenals het handelen, wanneer de lotus weer eens iets leuks had bedacht, waarop wij moesten reageren. En bij het twee minuten reanimeren op de oefenpop, was ik niet na dertig seconden al zwaar aan het hijgen en kapot. Het was stevig doorwerken, dat wel, maar het ging allemaal stukken gemakkelijker.

Mariëlle de Vries

Met vijftien kilo meer ging het allemaal veel moeizamer

In het dagelijks leven zie ik mensen voorbij komen met meer overgewicht dan ik nu heb en ooit heb gehad. Doordat ik met veel kilo’s minder zo lekker in mijn vel zit, heb ik de neiging om te gaan prediken. Naar ze toe te stappen en dan een hallelujah verhaal af te steken. Dat doe ik toch maar niet omdat ik zelf daar vroeger ook zo’n hekel aan had. Dat er iemand op mij af kwam om mij te vertellen dat ik te dik was en wat ik daaraan zou moeten doen. Dat wist ik zelf ook wel.

Foto: Myrte Venema

Twee minuten achter elkaar reanimeren op de oefenpop gaat nu stukken makkelijker. Foto: Myrte Venema

 

Ik zou het op een andere manier doen. Positiever. Denk ik. Hoop ik. Door te  vertellen wat het mij heeft gebracht. Dat het, het leven een stuk makkelijker maakt. Dat het in het begin even doorbijten is. Dat ik de koningin van de smoezen was en soms nog steeds ben. Dat het niet in een keer goed hoeft. Dat je het niet alleen kunt. Dat het een kwestie is van doorzetten en volhouden. En dat je een enkele keer best mag balen van alles. En dat het helemaal niet erg is om af en toe een terugval te krijgen. Zeker als je een grote hoeveelheid kilo’s kwijt wil raken. Dat je niet met elke modegril mee hoeft te doen en te diëten. Dat met gezond verstand eten veel beter werkt. Maar dat je dat jezelf wel aan moet leren. Met professionele hulp bij voorkeur. En dat de kilo’s er niet in een korte tijd af hoeven. Ze zijn er ook niet in een nacht bijgekomen. Als je maar volhoudt. En ook al ben ik nog lang niet op mijn streefgewicht en gaat dat nog wel even duren… Mijn kwaliteit van leven is een stuk beter geworden met die vele kilo’s minder.

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht