Zorg

Er oud of jong uit zien zit in je genen

Sommige mensen zien er jonger uit dan ze zijn, anderen zien er ouder uit dan ze zijn. Onderzoekers van Erasmus MC hebben voor het eerst ontdekt dat afwijkingen in een gen worden gerelateerd aan hoe oud iemand er uitziet voor zijn leeftijd. Prof.dr. Manfred Kayser, Erasmus MC, werkte voor het onderzoek samen met Unilever en onder andere het LUMC. 

droge huid, creme, smeren

Bron: Flickr/ UrbaneWomenMag

Onderzoekers van Erasmus MC, Unilever en LUMC werkten samen in een groot onderzoek naar veroudering, onder leiding van prof.dr. Manfred Kayser, hoogleraar Forensische Moleculaire Biologie bij het Erasmus MC en dr. David Gunn, senior wetenschapper bij Unilever. De onderzoekers hebben bepaald hoe oud bijna 2.700 deelnemers aan ERGO, de Rotterdam Study van het Erasmus MC, er op digitale portretfoto’s uit zagen. Vervolgens zijn de bevindingen gekoppeld aan meer dan 8 miljoen DNA variaties van de deelnemers, om te zien of de waargenomen leeftijd kon worden gerelateerd aan afwijkingen in het DNA.

Resultaten

De resultaten zijn daarna bevestigd bij 1.700 deelnemers aan twee verschillende onderzoekscohorten, zoals de Leiden Lang Leven Studie van het LUMC. De onderzoekers vonden dat mensen met een bepaalde vorm van het gen MC1R, ook gerelateerd aan pigmentatie, vatbaarheid voor huidkanker en DNA schadereparatie, er tot twee jaar ouder uitzien dan mensen met een andere vorm van dat gen. De relatie van MC1R met waargenomen leeftijd blijkt onafhankelijk van de chronologische leeftijd, het geslacht, huidkleur, rimpels of UV-blootstelling.
Kayser: “De ontdekking van dit eerste gen is van belang omdat we hiermee weten dat we op de goede weg zijn. We weten dat er nog meer genen moeten zijn die hierbij een rol spelen en wij weten nu dat het mogelijk is om die genen te vinden. Hiermee krijgen we meer begrip van verouderingsverschillen tussen mensen. De onderliggende moleculaire biologie is belangrijk voor het begrip van de relatie tussen waargenomen leeftijd, biologische leeftijd en chronologische leeftijd. De volgende stap is onderzoek naar hoe een jong uiterlijk samenhangt met een betere gezondheid en dus uiteindelijk onderzoek naar hoe we gezonder ouder worden.”

Spannend

Gunn: “Het onderzoek is ontzettend spannend en zorgt voor begrip voor waarom sommige mensen er langer jonger uit blijven zien. Met het ontrafelen van de geheimen waardoor sommige mensen er jong uitzien voor hun leeftijd kunnen we innovatieve manieren zoeken om iedereen er langer jonger uit te laten zien in de toekomst. Er is nog veel werk nodig, maar wij hopen dat deze uitkomsten van invloed zijn voor toekomstige productontwikkeling en innovatie bij Unilever.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht