Zorg

Overlevers: Jan overleefde een hartinfarct

In 2001 stopt Jan met zijn boerenbedrijf. Hij heeft dan tijd voor zijn grootste passie; het houden, verzorgen, beleren en fokken van paarden. Zijn twee dochters, zoon en schoondochter vinden dat alleen maar mooi; ook zij hebben het paardenvirus te pakken. In de landelijke omgeving van Broek is Jan, samen met zijn vrouw Catrien, volop aan het genieten van de rust van het buitenleven en de omgang met zijn vee.

Jan

In 2007 besluiten ze een oude schuur af te breken en daarvoor in de plaats een overdekte manege te bouwen. De manege is bijna klaar als Jan in de tuin bezig is en hij zich niet lekker voelt. “Achteraf was dat al twee keer eerder gebeurd. Dan voelde ik mij een half uur beroerd en moest ik soms overgeven. Maar dat was vrij snel weer over en dan ging het ook wel weer.” Deze derde keer gaat het niet over. “Ik werd niet goed, kon bijna niet meer lopen. Geen tel dacht ik aan een hartinfarct.” Jan zegt tegen zijn vrouw dat ze beter kunnen stoppen met tuinieren. Op dat moment komt zijn schoondochter met de kleinkinderen langs. “Ik nam de kleinzoon nog mee op de tractor om deze weer in de schuur te zetten. Je moet de spullen wel even opruimen toch? Achteraf denk ik wel: hoe heb ik zo dom kunnen zijn? Mijn kleinzoon kwebbelde er lustig op los. ‘Pake dit’ en ‘pake dat’. Ik dacht alleen maar: ‘hou je alsjeblieft even stil’. Dat was niks voor mij, want mijn kleinkinderen zijn alles voor me.”

Jan gaat naar bed, hij voelt zich steeds beroerder worden. Catrien vertrouwt het niet en wil de huisarts bellen. Hiermee wacht ze tot de kleinkinderen weg zijn, ze wil niet dat zij het meekrijgen. Pas anderhalf uur na de eerste symptomen in de tuin belt Catrien de dokterswacht. De arts arriveert binnen 20 minuten. “De dokter was erg kien. Hij zag meteen wat er aan de hand was en belde een ambulance. Aan die man heb ik mijn leven te danken. Ik hoorde hem zeggen: ‘met naarstige spoed een ambulance!’ Toen dacht ik: dit is foute boel.”

Er volgen hectische momenten. De arts probeert een infuus aan te leggen, maar dat lukt niet. Als de ambulance arriveert wordt een monitor aangesloten en lukt het uiteindelijk een infuus aan te leggen. Catrien vertelt: “Ik weet nog dat we ’s avonds een emmer vol spullen opgeruimd hebben. Het lag bezaaid met verpakkingsmiddelen en infuusnaalden.”

Jan wordt rechtstreeks naar Leeuwarden gebracht, bruggen worden dicht gehouden. Als ze aankomen in het ziekenhuis wordt Jan direct naar de operatiekamer gebracht. Zijn humor is hij dan nog niet kwijt . “Als we zo naar huis gaan zullen we wel met de bus moeten.” Voor de familie lijkt de operatie dagen te duren. Jan wordt gedotterd en er wordt een shunt aangebracht. Dochter Hilda vraagt de arts een aantal keren of Jan het gaat redden. De arts geeft geen antwoord; niet voor de operatie en ook niet als hij op de Intensive Care ligt. Jan blijkt een infarct te hebben gehad die een groot deel van zijn hartspier heeft beschadigd. Zijn pompcapaciteit is nu nog zo’n 30 procent.

“Achteraf mag ik me gelukkig prijzen dat ik een hele goede conditie had. Toen we de boerderijactiviteiten stopten gingen we niet achter de geraniums zitten. We wandelden veel en fietsten ook graag. Ik heb meerdere keren de Elfstedentocht gewandeld en gefietst. Ik heb later wel eens gezegd: waarom kreeg ik nu een hartaanval terwijl ik zo gezond was? De dokter bekeek het van de andere kant. Hij zei dat juist dankzij mijn gezondheid ik nu nog leef, anders was ik er niet meer geweest.”

Na drie dagen op de Intensive Care in Leeuwarden verhuist Jan naar het ziekenhuis in Sneek. De ambulancebroeder heeft zijn dossier gelezen en zegt: “Bliksem Rijpkema, u heeft heel wat meegemaakt!” Dan pas begint Jan de ernst van de situatie in te zien. “Ik ben door het oog van de naald gekropen”.

Lees hier verder

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht