Zorg

Een heftige week – Column ALS Mariska van Gennep

Waar we vorige week nog redelijk vrolijk Sjon’s verjaardag vierden wordt het deze week allemaal wat heftiger.

blog 28 koeien

Appje

Er komt een appje binnen. Het is Melissa, een goede vriendin die vraagt of ik die week mee wil wandelen. Omdat onze afspraken de laatste tijd nog wel eens willen wijzigen, hebben we allebei zoiets dat dit door moet gaan. Ze komt me die middag ophalen en het plan is om bij Zeegse te gaan wandelen. Dan kunnen we in het dorpje mooi na die tijd een kopje koffie nemen.

Opladen

We zijn onderweg echter zo druk aan het praten, dat we niet opletten en een andere kant oprijden. We hebben er grote lol om. Uiteindelijk belanden we in Gasteren en daar gaan we de Gasterense duinen ‘beklimmen’. Het is er heel rustig, er vliegt een prachtige roofvogel en de temperatuur is aangenaam. We lopen een eind, ontwijken de daar grazende hooglanders en vinden een bankje heerlijk in de zon. Wat een feest, zo maar op een middag. We genieten er samen van, mijn energiepeil stijgt enorm. Dat was wel nodig, want een hardnekkige verkoudheid zit me al weken dwars. Een kopje koffie in Loon, weer in het zonnetje (die te snel naar mijn zin achter een muurtje verdwijnt) en daarna word ik weer thuisgebracht. Echt een verrukkelijke middag, zo simpel, zo veel waard.

Slijm uitzuigen

Dat blijkt vier dagen later. Sjonny zit gewoon in de huiskamer op zijn stoel, maar hij gaat voorover hangen. Ik zie dat hij ergens last van heeft. Al gauw blijkt dat hij benauwd is. Hij gaat naar buiten om lucht te krijgen. Een vest slaat hij af. Hij heeft het warm gebaard hij. Veerle en ik houden hem in de gaten, terwijl we onze lunch verder opeten. Het smaakt mij niet echt meer. Sjon komt weer binnen en zet het slijmapparaat aan om slijm uit zijn keel weg te zuigen. Dat lukt niet echt. Er wordt wel slijm weggezogen, maar niet de slijm die hem dwars zit. Ophoesten gaat ook niet.

Veerle gaat weg en Sjon gaat weer naar buiten. Hij wil het slijmapparaat graag mee hebben. Gelukkig is het droog en ik zet het bij hem neer. Sjon hangt voorover en probeert te hoesten, dan pakt hij de zuiger weer. Zo gaat het een tijd. Hij geeft via de I pad aan dat er slijm ver achter in zijn keel/luchtpijp zit, wat hij niet weg kan krijgen. De zuiger komt niet zo ver en ophoesten kan hij niet meer. Hendrik komt uit school en zit een tijdje bij ons buiten. Ik zie dat hij het moeilijk vindt om zijn vader zo te zien, en ik zeg hem dat hij wel naar binnen mag gaan. Ik weet dat thuiszorg er elk moment kan zijn en gelukkig komt de dienst hebbende dame vroeg. Ze gaat naar buiten en bekijkt even hoe het met Sjon gaat. Ze vraagt of Sjon ook voeding wil, maar ze ziet zelf ook in dat dit nu niet gaat lukken. Dat wordt later op de middag, zij zal een collega vragen. We overleggen en ik schakel de huisarts in. Het duurt nu al ruim een uur en er zit geen verbetering in. De dame van thuiszorg klopt Sjon heel voorzichtig achter op zijn rug om het slijm wat los te kloppen. Dit lijkt iets verlichting te geven.

Hulpverlening

De huisarts is er heel snel. Die praat met Sjon, die inmiddels vanwege regen binnen is gaan zitten. De huisarts besluit om telefonisch te overleggen met de longarts van het CTB en belooft me later op de middag terug te bellen. Dan vertrekt hij. Sjon’s benauwdheid lijkt iets af te nemen. De dame van thuiszorg vertrekt ook, ze heeft een collega ingelicht die later op de dag de voeding komt geven. De huisarts belt snel. Er is geen oplossing voor, de slijmaanvallen horen echt bij ALS en dit kan vaker voor gaan komen. Dit is een van de momenten waarop ik het liefst even weg zou willen zijn, zulk nieuws wil je niet horen. Ik spreek af om aan het eind van de middag nog een keer te bellen hoe het gaat.

Griep

Langzamerhand verdwijnt de benauwdheid. Sjonny vraagt om een Paracetamol. Hij vertelt dat hij zich grieperig voelt. Hij probeert even op bed te gaan liggen, maar is voor zijn doen al  snel weer beneden. Liggend kwam de benauwdheid wat terug. Dat risico wil hij niet lopen. Hij gaat op zijn stoel zitten en kijkt een film voor de afleiding. Aan het eind van de middag komt een andere dame van thuiszorg Sjon de voeding geven. Ze vraagt hoe het verder verlopen is met Sjon’s benauwdheid. Die is verdwenen en niet meer teruggekomen. Dat heb ik ook aan de huisartsassistente vertelt. Voor de zekerheid verzet ik een aantal gemaakte afspraken voor de rest van de week. Ik wil liever in de buurt zijn.

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

 

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht