Zorg

Werknemer heeft weinig belangstelling voor gezondheidsprogramma’s werk

Slechts 25 procent van de Nederlandse werknemers heeft het afgelopen jaar meegedaan aan een bedrijfsprogramma gericht op het verbeteren van de gezondheid. Volgens bijna 90 procent van de werkgevers kan het verbeteren van de gezondheid echter bijdragen aan de productiviteit binnen de organisatie.

fysio

Foto: Ndc Mediagroep/ Ida Heslinga

Oorzaak voor het gebrek aan enthousiasme voor gezondheids- en productiviteitsprogramma’s is volgens ruim de helft (53%) van de werkgevers een gebrek aan reguliere lichaamsbeweging bij werknemers, maar ook het ontbreken van een overkoepelende strategie (50%). Het zijn de belangrijkste conclusies uit het Staying@Work onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Willis Towers Watson.

Stress grootste zorg werkgevers

Het onderzoek laat ook zien welke drie gezondheidsgerelateerde problemen werkgevers in Nederland de meeste zorgen baren. Voor 71 procent is dat stress onder werknemers, 47 procent noemt een gebrek aan lichaamsbeweging en voor 35 procent is dat absentie. Veel organisaties hebben inmiddels programma’s ingericht om deze problemen te lijf te gaan.

Zo biedt een kleine 40 procent van de werkgevers stressmanagement- en stressbestendigheidsprogramma’ s aan. Lex Moerings, Practice Leader Health and Group Benefits bij Willis Towers Watson: “Gezondheidsrisico’s die voortkomen uit iemands levensstijl kunnen een diepgaand en blijvend negatief effect hebben op de persoonlijke prestaties en die van de organisatie. Werkgevers die begrijpen welke risico’s hun werknemers lopen en die gezondheid en productiviteit op een strategische manier benaderen zijn waarschijnlijk succesvoller dan werkgevers die voor een gefragmenteerde benadering kiezen, met losse programma’s zonder samenhang.”

Meetbare doelen zijn randvoorwaarde

Het rapport van Willis Towers Watson laat zien dat een grote meerderheid (89%) van de Nederlandse werkgevers verwacht in de komende drie jaar meer aandacht te besteden aan gezondheids- en productiviteitsprogramma’s. Driekwart richt zich primair op strategieën die binnen het personeel een cultuur moeten kweken van gezondheid en welzijn. Toch heeft maar liefst 63 procent nog geen gezondheids- en productiviteitsstrategie op papier staan, of geen meetstrategie die het mogelijk maakt om deze over meerdere jaren te evalueren (67%). Lex Moerings: “Wie meetbare doelen heeft opgenomen in zijn strategie heeft de beste uitgangspositie om gerichte, gecoördineerde programma’s te ontwikkelen. Het is cruciaal dat er cijfers worden gebruikt die op grotere schaal een goed beeld geven van die welzijnsinitiatieven, waarbij bijvoorbeeld wordt gekeken naar veranderingen in gezondheidsrisico’s, maatregelen die de waardering van werknemers moeten verhogen en verschuivingen in de betrokkenheid bij het werk. Gezondheid en de productiviteit zijn gerelateerd en kunnen een concurrentievoordeel opleveren. Teams moeten echter wel het budget, de benodigde mensen en de expertise hebben om succesvolle programma’s te kunnen inrichten.”

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht