Zorg

Buitenspelen beter voor de ogen van kinderen

Bijziendheid (myopie) neemt enorm toe in Nederland. Van alle twintigplussers draagt maar liefst de helft een min-bril of lenzen. Dat lijkt onschuldig, maar een kind met een bril van -6 of hoger, heeft een risico van één op drie om later ernstig slechtziend of blind te worden. Daarom start het Oogfonds de nationale campagne Gezonde Kinderogen. Inzet: alle kinderen twee uur per dag naar buiten om bijziendheid te voorkomen!

 kinderen, speeltuin, peuters, zorg, kinderopvang, spelen,

Bijziendheid (myopie) ontstaat in de jeugd. De groei van het oog schiet door, waardoor het te lang wordt. Het afwijkende zicht wordt gecorrigeerd met lenzen of een bril, maar de ooglengte blijft hetzelfde. Juist deze lengte zorgt voor problemen met het netvlies naarmate je ouder wordt. Hoge bijziendheid vergroot zo de kans op de meest voorkomende oogaandoening, zoals maculadegeneratie, glaucoom, staar en netvliesloslating.

Naar buiten

Bijziendheid is gedeeltelijk erfelijk bepaald. Uit wetenschappelijke studies is echter gebleken dat het ontstaan van bijziendheid ook afhangt van levensstijl. Op jonge leeftijd veel binnen zijn, lezen en achter beeldschermen zitten verhoogt het risico. Het Oogfonds adviseert daarom voor kinderen:

  • minstens twee uur per dag buiten zijn
  • ieder half uur een korte pauze van lezen of op een beeldscherm kijken
  • minstens dertig centimeter afstand van beeldschermen zoals tablets

Edith Mulder, directeur van het Oogfonds: “Nederlandse kinderen zijn tegenwoordig gemiddeld nog maar één uur per dag buiten. Dat is echt veel te weinig. We moeten terug naar de standaard waarbij het heel gewoon is om iedere dag minstens twee uur per dag buiten te zijn, ook bij slecht weer.”

Epidemie

Is van alle zestigers een kwart bijziend, bij veertigers is dit al een derde en bij twintigers zelfs de helft. Deze toename is zeker veertig jaar gaande, maar pas de laatste jaren is duidelijk hoe groot het probleem dreigt te worden. Met steun van het Oogfonds doet het Erasmus MC wetenschappelijk onderzoek naar myopie. Doel is het opsporen van verdere oorzaken van bijziendheid en het ontwikkelen van nieuwe therapieën.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht