Zorg

Eigen moedermelk het beste voor premature baby’s

Kinderen met een zeer laag geboortegewicht die worden gevoed met eigen moedermelk hebben een veel kleinere kans op ernstige infecties als sepsis of meningitis, de gevaarlijke darmziekte NEC of overlijden dan de kinderen die kunstvoeding krijgen.

geboren, vroeggeboorte, baby, bevalling, klein

Bron: Wikimedia/ Jacoplane zijn ouders

Uit onderzoek van VUmc en AMC onder premature baby’s in de eerste 10 dagen van hun leven blijkt dat gepasteuriseerde donormelk niet beter is dan kunstvoeding. De resultaten zijn vandaag door de onderzoekers gepresenteerd op een groot kindergeneeskundig congres in Baltimore (USA) en gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift JAMA Pediatrics.

Premature baby

Ongeveer 10% van de baby’s wordt te vroeg geboren (voor 37 weken) en ongeveer 15% hiervan weegt minder dan 1500 gram. Er is dan sprake van een extreem laag geboortegewicht. Bij deze premature baby’s speelt vaker bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, de darmziekte NEC en overlijden. Uit onderzoek blijkt dat de eerste 10 dagen eigen moedermelk het allerbeste is. De moeders van deze premature baby’s kunnen echter vaak niet direct na de geboorte genoeg moedermelk produceren, waardoor zij zijn aangewezen op donormelk of kunstmelk.

Kwaliteit

Prof. Hans van Goudoever (AMC/VUmc) en zijn groep onderzochten premature baby’s die naast hun eigen moedermelk of donormelk of kunstvoeding kregen. Hebben prematuren een verschillend risico op ernstige infecties, NEC of overlijden als zij donormelk of kunstvoeding krijgen? Van Goudoever c.s vond dat beide groepen een even grote kans hebben op deze aandoeningen. Dit gold voor 44.7% van de groep met kunstvoeding en 42.1% van de groep met donormelk. De onderzoekers tekenen hierbij wel aan dat de onderzoeksperiode kort was. Ook merken zij op dat de donormelk onder andere wordt gepasteuriseerd en ingevroren voor gebruik later. Hierdoor neemt de kwaliteit van de donormelk af.

Donormelk of kunstmelk?

Onderzoeksleider Hans van Goudoever: “We zagen geen verschillen in het risico op dodelijke infecties, NEC of overlijden in de eerste 10 dagen tussen de prematuren die donormelk of kunstmelk kregen. We kunnen zeker stellen dat eigen onbewerkte moedermelk het beste is voor deze te vroeg geboren baby’s. Waarschijnlijk heeft langer gebruik van donormelk wel voordelen, niet alleen op infecties maar ook op IQ. Daarom blijven we ook donormelk uit de Nederlandse Moedermelkbank beschikbaar stellen voor deze zeer kwetsbare groep kinderen.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht