Zorg

“Schub” – Column MS Femke Verhoef

Wanneer MS in je leven verschijnt leer je meestal al snel de term “schub” kennen. Dit is een zogeheten nieuwe aanval – een acute ontsteking- waardoor er nieuwe schade ontstaat aan de isolatielaag van de zenuwen in hersenen of ruggenmerg. Opnieuw brokkelt een stukje af. Nadat de “schub” voorbij is treedt er vaak langzaam enig herstel op. Helemaal op het oude niveau kom je echter nooit meer. En dat is waar ik mij op dit moment bevind, midden in een schub.

 

20160407_112437

Sinds een aantal weken heb ik het gevoel dat er iets veranderd. Een ondefinieerbaar gevoel. Dan begint mijn rechteroog zeer te doen en valt er een stukje zicht weg. Ook begint de kracht in de rechterkant van mijn lichaam af te nemen – een subtiel verschil. Na wikken en wegen bel ik mijn Neuroloog op en spreek mijn vermoedens uit. Eigenlijk verwacht ik afgewimpeld te worden, maar nee, kom direct vanmiddag maar langs is zijn antwoordt.

We voeren een serieus gesprek. Ik heb op dit moment een oogzenuwontsteking en een schub. De behandeling is eenvoudig. 5 dagen een zware methylprednisolon stootkuur per infuus. Geen verassing denk ik. Dit is me vaker overkomen. Daarna volgt pittiger nieuws. Dat ik al relatief snel weer een schub heb gekregen, geeft aan dat mijn medicijnen niet goed werken. Mijn lymfocyten zijn erg laag geworden en dat is geen goed teken. Van mijn weerstand is niks meer over. De boodschap is helder. Direct stoppen met mijn Tecfidera. En over een paar weken naar het UMCG om te bespreken of een 2e lijns medicijn genaamd Tysabri een optie is.

Dit is geen gezellig medicijn en er zitten best risico’s aan verbonden. Omdat de 1e lijn medicatie niet doet wat zou moeten – namelijk de MS remmen- gaan we kijken naar 2e lijn medicatie. Voor mij is dit een vooral heftige boodschap. Stiekem heb ik in de veronderstelling geleefd dat ik goed bezig ben met mijn lichaam; ik sport, eet super gezond, doe leuke dingen, probeer stress te vermijden en slik trouw mijn medicijnen. Daardoor was ik ervan overtuigd dat ik die MS wel eens even kon gaan remmen. Maar niks is minder waar. De MS doet gewoon wat hij wil en dat is toch wel teleurstellend.

Na een periode waarin ik bijna niks kan en nu nog steeds niet – een boek lezen is al teveel gevraagd. Ben ik mij wederom een weg terug aan het vechten. Terug naar mijn oude niveau of waarschijnlijker iets daaronder. En dat is vermoeiend. Een lange weg. Tijdens deze weg ga ik, telkens per ongeluk, over mijn grens van wat ik aankan. Wat de dag daarna ook pijnlijk duidelijk wordt.

Vandaag stond Yoga op het programma want sporten gaat nog niet. En deze week staat mijn onderzoek op het programma naar, dit voor mij nieuwe medicijn, Tysabri. Morgen maakt mijn lief samen met familie zich sterk tegen MS. Zij doen mee aan MS Motion een event waar geld ingezameld wordt voor onderzoek. Ik was dit jaar van plan om mee te doen, 5 km hardlopen. Dat zit er niet meer in helaas. Een beetje teleurgesteld in mijn lijf en mijn vergeefse hoop ga ik er weer voor. Ik vecht door want dat is wat ik kan en moet doen om deze ziekte aan te kunnen.

Femke Verhoef is een jonge moeder met MS. Iedere maand schrijft ze daar een column over.

Lees hier meer over Femke

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht