Zorg

Hersenvliesontsteking. Gewone bacterie plots levensgevaarlijk

Hersenvliesontsteking. Hoe een heel normale bacterie jarenlang rustig in je keel woont en plotseling verandert in een levensgevaarlijke kolonie monstertjes.
Hoofdpijn
Hersenvliesontsteking ofwel meningitis, in de volksmond nekkramp, is een ernstige ziekte die – gelukkig – maar zelden voorkomt in Nederland en sinds de vaccinaties bij jonge kinderen steeds minder. Het is wetenschappers nog een raadsel hoe normale bacteriën zoals pneumokokken, of meningokokken van het ene moment op het andere in het bloed terechtkomen en in de hersenen een ontsteking veroorzaken.

500 mensen per jaar hersenvliesontsteking

De meest beruchte vorm van nekkramp is de dodelijke variant veroorzaakt door een bacterie. Jaarlijks krijgen bijna vijfhonderd mensen in Nederland hersenvliesontsteking en tegen de zeventig gaan eraan dood. “Elke minuut is belangrijk bij een bacteriële meningitis”, weet arts-microbioloog professor Alex Friedrich van het UMCG. “Wij laten dan alles staan, de patiënt gaat meteen aan de antibiotica.” Via een infuus om zo snel mogelijk de medicijnen te laten werken. “Maar zelfs dan overlijdt nog ruim 10 procent”, zegt neuroloog professor Berry Kremer.

Varianten van hersenvliesontsteking

Er zijn verschillende varianten van hersenvliesontsteking en niet elke vorm is zo dodelijk. De meeste hersenvliesontstekingen worden veroorzaakt door een virus. Die vorm gaat doorgaans vanzelf over. Toch krijgen vrijwel alle patiënten die in het ziekenhuis komen met een verdenking van meningitis meteen antibiotica, voor de zekerheid.
Met een ruggenprik en bloedprik wordt vervolgens onderzocht wat de infectie veroorzaakt. Dat kost enkele uren. De meeste patiënten knappen snel op na de antibioticumkuur. Al houdt een behoorlijke groep er klachten aan over zoals doofheid of uitval van andere hersendelen.
Van alle patiënten die met bacteriële meningitis in een Nederlands ziekenhuis belanden is het merendeel oud, boven de zestig jaar. Vaak hebben ze een longontsteking door de pneumokok-bacterie, die vervolgens in de bloedbaan belandt.

Hersenvliesontsteking bij kinderen

Bij jonge kinderen komt hersenvliesontsteking steeds minder voor. Als kinderen nekkramp krijgen, is het meestal de variant die veroorzaakt wordt door bacteriën als de meningokok of hemofilus influenza. In 1987 is het vaccin tegen hemofilus influenza opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en er zijn sinds 2002 extra vaccinatierondes tegen de meningokok. “Het aantal patiënten met de variant van deze bacteriën is daardoor spectaculair gedaald”, zegt Kremer.
Toch komt er een enkele keer in westerse landen nog wel een uitbraak van mengitis voor in een schoolklas of crèche. De bacteriën verspreiden zich via druppeltjes, bij het hoesten. “Het is dan zaak iedereen in een ring rond deze kinderen snel te behandelen met een antibioticum, om een infectie te voorkomen”, zegt Friedrich.
Dat soort uitbraken is wel even wat anders dan de regelmatig terugkerende epidemie in Afrika, ten zuiden van de Sahara. In de droge warme lucht daar voelt een agressieve variant van de meningokok, meningokok-A, zich prettig. De bacterie verspreidt zich om de paar jaar met een speciale wind van west naar oost en maakt duizenden slachtoffers.

Waarom doet zo’n bacterie dat?

In ieder mens wonen miljoenen bacteriën en meestal gaat dat goed. De meeste mensen hebben bijvoorbeeld pneumokokken in het slijm van hun neus of mond en slechts een enkele keer leidt dat tot ontstekingen. e meningokok komt ook bij bijna 25 procent van de mensen voor. Ze wonen gewoon op onze huid of in onze mond.
Maar ineens verandert de status ’wonen’ en de status ’infectie’”, zo legt Friedrich uit. “Wat triggert die bacterie om ineens te veranderen?We weten het niet precies. Hiervoor is nog onderzoek nodig.
Als we er meer over weten, kunnen we in de toekomst een nieuwe therapie of mogelijkheid voor preventie ontwikkelen.”

Wie lopen risicio op hersenvliesontsteking?

hersenvliesontsteking

Huilende kinderen tijdens vactinatie meningokokken in Kardinge ( Foto: NDC Mediagroep/ DvhN

Wel is bekend dat de infectie eerder ontstaat bij mensen die een lage weerstand hebben, zoals kinderen, ouderen en mensen met een slechte immuniteit. Wie in aanraking komt met de bacterie, ontwikkelt meestal afweerstoffen. Volwassenen hebben minder last van de ontstekingen omdat ze vaak al afweerstoffen hebben doordat ze in aanraking zijn geweest met de bacterie. Iemand met hersenvliesontsteking heeft koorts en hoofdpijn en kenmerkend is dat hij of zij heel suf wordt. Vaak is er ook sprake van een stijve nek. “De huisarts herkent die combinatie meestal prima en zal iemand snel doorsturen naar het ziekenhuis”, zegt Kremer.

Test hersenvliesontsteking

De bekende test van het hoofd op de kin houden is vrij lastig uit te voeren. In principe wordt de nek zo stijf dat iemand niet meer goed kan knikken, maar alleen een stijve nek zegt niets. Een bijverschijnsel van hersenvliesontsteking, als het al ver gevorderd is, kunnen kleine bloeduitstortingen op de huid zijn. Maar die spikkeltjes komen pas laat voor en kunnen ook een andere oorzaak hebben.”De meningokok is een vrij jonge bacterie”, verklaart Friedrich. “Hij is tien- tot twintigduizend jaar oud en is nog niet zo gewend om met mensen samen te leven. Dat is anders dan bij veel andere bacteriën die soms al miljoenen jaren met mensen en onze voorouders en andere dieren hebben leren leven. De meningokok ’weet’ waarschijnlijk nog niet zo goed hoe hij met mensen om moet gaan, en wil hij eigenlijk weg.”
Door Arend van Wijngaarden, redacteur Dagblad van het Noorden
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3337 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht