Zorg

Hartsterfte in Nederland relatief laag

Nederland behoort tot de landen met de laagste sterfte als gevolg van een hartaanval in Europa. Volgens het Europees statistiekbureau Eurostat overleden 9378 Nederlanders hierdoor in 2013. Dat komt overeen met 6,6 procent van alle doodsoorzaken.

reanimatie, reanimeren, hart

Alleen in Frankrijk (6 procent) en Portugal (6,5 procent) gingen minder mensen dood door een hartverlamming. Litouwen laat de rest van de EU-landen ver achter zich met een hartsterfte van bijna 37 procent. Letland (28,9 procent) bezet de tweede plek, gevolgd door Slowakije (27,9 procent) en Tsjechië (25,7 procent).

Volgens de Hartstichting is de hartsterfte in ons land relatief laag doordat Nederlanders in het algemeen gezond leven. ,,En we hebben een goede zorg. Acute behandelingen en medische kennis zijn van hoge kwaliteit”, zegt een woordvoerster.

De hoge sterfte in Oost-Europese landen komt volgens haar door een ongezonde leefstijl. ,,Het aantal rokers is in deze landen veel hoger en ze eten veel verzadigde vetten. Dat veroorzaakt een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk”.

Gemiddeld ligt het percentage doden door een hartaanval op bijna 13 procent in de EU. Dat is wel een stuk minder vergeleken met zo’n 25 jaar geleden. Toen ging het nog om bijna 17 procent.

Ook het aandeel sterfgevallen als gevolg van een beroerte is in ons land relatief laag (6,7 procent). Gemiddeld ligt het percentage van overlijden door een herseninfarct in de EU op 8,7 procent.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht