Zorg

EU mag mentholsigaretten verbieden

De Europese Unie mag sigaretten met menthol of een ander aroma vanaf mei 2020 verbieden. Ook de strengere regels voor sigarettenpakjes, waaronder afschrikwekkende afbeeldingen in kleur, kunnen juridisch door de beugel.

sigaretten, roken, filter

Dat heeft het Europees Hof van Justitie woensdag bepaald. De rechters volgen hiermee het advies dat de advocaat-generaal in december gaf over de Europese richtlijn voor tabaksproducenten uit 2014.

Polen en Roemenië hadden bezwaar aangetekend tegen het toekomstige verbod op mentholsigaretten en sigarettenfabrikanten als Philip Morris and British American Tobacco tegen de regel dat sigarettenpakjes in de EU voor 65 procent uit gezondheidswaarschuwingen moeten bestaan.

Het hof stelt dat mentholsigaretten door hun ,,aangename aroma’’ roken aantrekkelijker moet maken, terwijl de EU zich juist heeft verplicht tabak te ontmoedigen en verslaving tegen te gaan. Een verbod op aromatische sigaretten bevordert de volksgezondheid, aldus het hof in Luxemburg.

Verder krijgen de regels dat sigarettenpakjes ten minste twintig sigaretten moeten bevatten en allemaal dezelfde vorm moeten hebben de goedkeuring van het hof.

Het hof boog zich ook over de regelgeving rond elektronische sigaretten. De verplichting een bijsluiter mee te leveren en een maximum aan nicotine voor te schrijven zijn toegestaan, evenals een reclame- en sponsorverbod. Dit omdat is gebleken dat e-sigaretten ook gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht