Zorg

Onze wereld – Column ALS Mariska van Gennep

De rust keert weer in huize Sjonny en Mariska. Tenminste, Sjon heeft nog niet weer een slijmaanval gehad.

voorjaar

Fietstochtje

Maar in mijn hoofd gaat het door. Ik durf hem niet meer goed alleen te laten. Om de kinderen niet te veel te belasten, laat ik hen ook niet heel lang alleen bij Sjon. Stel je voor dát. Sjon’s moeder haalt hem een middagje op en dat is voor mij heerlijk, ik maak in mijn eentje een fietstocht van zo’n anderhalf uur. Ik sjees als een idioot, merk dat ik alle verdriet en boosheid wil wegfietsen. Als ik daar achter ben, kom ik wat tot rust. In Rolde bij het hunebed stap ik van de fiets en loop een eindje. Op de terugweg kijk ik om me heen, zie de bomen langzaam hun blaadjes ontvouwen, zie de schoonheid van de bloesems. Dat wel. Ik voel het echter allemaal niet, de lente is prachtig, alleen kan me op dit moment gestolen worden. Ik fiets weer naar huis wisselend verdrietig, omdat ik alleen fiets, en toch genietend van de pracht van de natuur.

Wereldreis

Thuis gekomen duurt het nog een poosje voordat Sjon komt. We bedanken zijn moeder en hij gaat in zijn stoel zitten. Ik zie dat hij doodmoe is. “Even” op bezoek bij een oom en tante is voor hem een wereldreis geworden. Hij geeft via de I pad aan dat de gesprekken voor hem soms lastig te volgen zijn. Ook vertelt hij dat het net lijkt of zijn hersenen langzamer gaan, of dat hij dingen moeilijker kan onthouden. En prompt helpt hij achter elkaar Hendrik en mij een aantal dingen onthouden. We wijzen hem erop en kunnen er met zijn drieën hartelijk om lachen.

Verrassing

Die momenten worden spaarzamer. We lachen zeker nog met elkaar, er is ook verdriet. Verdriet omdat Sjon er straks echt niet meer is. We beseffen het ons des te meer. Hij heeft een verrassing voor de kinderen: op zijn I pad heeft hij ingetypt dat ze hij ze alle drie een fijne toekomst wenst, dat ze vooral dingen doen die ze leuk vinden en kunnen leren van zaken die fout gaan. Er komen tranen als hij ze dit vertelt. En na een paar dagen hou ik het niet droog. “Mariska ik hou van je, je bent een lieve vrouw, goede moeder en zeer creatief en flexibel” zegt de stem, die me inmiddels zeer bekend is geworden, onder andere. Ook voor mij zo’n lieve tekst, ik ben zeer geroerd.

Kleine wereld

Verderop in de week worden onze wandelingetjes korter. Het weer is langzaam warmer aan het worden, Sjon vindt de wind echter minder prettig. Een paar dagen later is het hem gauw te warm. Onze wereld wordt in een rap tempo kleiner.

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht