Zorg

Pas op voor blauwalg in het water

Met het stijgen van de temperatuur, groeit ook de aantrekkingskracht van het water. “Lekker spetteren of zelfs zwemmen in natuurplassen is heerlijk, maar kies dan wel voor veilig water”, adviseert dagelijks bestuurslid Nettie Aarnink namens waterschap Vechtstromen.

Fototekst: blauwalgen herken je aan de blauwgroene drijflaag op het water. Zwem alleen in gecontroleerd zwemwater om jeuk en andere irritaties te voorkomen.

Fototekst: blauwalgen herken je aan de blauwgroene drijflaag op het water. Zwem alleen in gecontroleerd zwemwater om jeuk en andere irritaties te voorkomen.

“Drijft er een blauwgroene laag op het water, dan kan er een sterke concentratie aan blauwalg in het water zitten. Om huidirritatie en maag-/darmklachten te voorkomen, is het goed om elke aanraking met dit water te vermijden. Zwem dus alleen in gecontroleerd zwemwater.”

Geen waarschuwingsbordjes

“Vroeger plaatsten we als waterschap waarschuwingsbordjes bij de waterkant als bleek dat er een sterke concentratie aan blauwalgen in het water zat. Stond er geen bordje, dan dachten sommige mensen; ‘oh, dit water zal wel oké zijn’. Terwijl het feitelijk betekende dat het water niet was gecontroleerd. Deze schijnveiligheid willen we voorkomen. Daarom plaatsen we voortaan geen waarschuwingsbordjes meer bij wateren die niet zijn aangewezen als zwemwater. In Nederland zijn namelijk officiële zwemwateren aangewezen. Hier wordt de waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd door de waterschappen.”

Blauwalgen herkennen

Blauwalgen zijn te herkennen aan de olieachtige laag die op het water drijft. Van dichterbij ziet u dat het een dikke drab is. De blauwalg, ook blauwwier genoemd, is vaak blauwgroen, maar kan ook rood-bruinachtig kleuren. Ziet u dode vissen of andere dode dieren drijven in het water, dan is ook dat meestal een teken dat het water vervuild is. We ontraden elke aanraking met dit water. Na aanraking kunnen namelijk gezondheidsklachten ontstaan als hoofdpijn, huidirritaties en maag- en darmklachten. Heeft u het vervuilde water aangeraakt, zorg dan dat u de huid zo snel mogelijk goed wast. Klachten die ontstaan door blauwalg zijn vervelend, maar gaan over het algemeen na een dag of vier á vijf weer over. Vertrouwt u het niet of verergeren de klachten, raadpleeg dan uw huisarts.

Informatiefilm over blauwalg

Tijdens het zwemseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) controleert waterschap Vechtstromen de kwaliteit van het zwemwater van officiële zwemlocaties zeer regelmatig. Aarnink: “We melden de zwemwaterkwaliteit bij de provincie en geven advies als de kwaliteit te wensen overlaat. De provincie bepaalt vervolgens of ze naar aanleiding daarvan een negatief zwemadvies of een zwemverbod afgeven.”

App en zwemwater.nl

Op de website www.zwemwater.nl staat welke waterplassen zijn aangewezen als officiële zwemlocaties. En er is ook een app voor Android en Apple.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3338 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht