Zorg

Lindsay heeft hyperemesis gravidarum (HG). Ze koos voor abortus

,,Ik was een jonge moeder van een zoon van 2.5 die met haar partner had besloten om voor een tweede kindje te gaan als aanvulling in ons gezin. Het was geen beslissing die wij licht opnamen, aangezien ik bij de zwangerschap van mijn 1e zoon last had van HG (overmatig braken)”, vertelt Lindsay Bruns

Zwanger, zwangerschap, ziek, misselijk

Foto: ANP

,,Door de HG moest ik toen al 4 keer worden opgenomen in 4 maanden tijd. Na 16 weken voelde ik me beter. Dus het besluit voor een tweedee was een besluit waar we veel over gesproken hadden en waarbij we ook met de omgeving afspraken hadden gemaakt voor in het geval ik weer ziek zou worden.”

Zwanger

Begin december 2011 deed Lindsay een zwangerschapstest, een positieve test! ,,Wat waren we blij en het was een droom die uit kwam ,want nu werd ons gezin uitgebreid met een tweede kindje. Met 5 weken zwangerschap werd ik al ziek en flink ook! Vanaf de 5e zwangerschapsweek spuugde ik zeker 20 keer per dag, ook prikkels kon ik niet verdragen, bijna 3 maanden lang. Drie dagen nadat ik ziek werd besloten we naar het ziekenhuis te gaan voor wat onderzoek, omdat ik lichamelijk zwaar verzwakte. Ik werd opgenomen in het ziekenhuis, omdat ik volledig uitgedroogd was, moest aan het infuus en kreeg medicatie (die niet aansloeg). Mijn lichaam verzwakte zodanig dat ik zelfs niet meer me bed uit kon om zelfstandig naar het toilet te kunnen. Dit keer knapte ik niet op, zoals bij mijn eerste zwangerschap. Ik kon tussendoor niet voor 2 daagjes naar huis, omdat ik dan alleen maar achteruit ging. Ik voelde me waardeloos.”

Moeilijk

,,Mijn man had het zwaar met de zorg voor onze zoon van 2.5 en mij. Hij moeste elke dag na zijn werk naar het ziekenhuis om 1.5 uur bij mij te kunnen zijn om vervolgens weer naar huis te gaan en er alleen voor te staan met onze zoon. Mijn kleine jongen die snapte er niks van, hij was heel verdrietig en snapte niet waarom mama niet mee ging naar huis. Mijn zoon nam steeds meer afstand van mij en trok steeds meer naar zijn vader. Hij werd steeds vaker boos op mij en wilde niet meer met mij knuffelen. Emotioneel erg slopend. Ook voor mijn omgeving werd het moeilijker om langs te komen, omdat zij continu werden geconfronteerd met mijn ziek zijn. Veel mensen begrepen het niet en dachten dat ik me aanstelde, inclusief het verplegend personeel en de artsen. Zij stuurde mij naar een maatschappelijk werker om te kijken of er wat mis was met mij en of ik dit kind wel wilde. Terwijl dit mijn grootste droom was en ik vocht hier hard voor.”

Machteloos

,,Het overgeven nam niet af, mijn lichaam was zodanig verzwakt dat er verschillende verpleegkundige tegen mij zeiden; ‘Meisje dit kan toch niet zo, dit hou je niet vol.’ En ze hadden gelijk: Ik voelde me emotioneel op, lichamelijk op en ik voelde me niks meer waard. Ik was zwaar teleurgesteld in mijn lichaam ,want waarom kon ik niet een zwangerschap hebben zoals de mensen om me heen? Ik was boos, verdrietig en machteloos hierdoor huilde ik elke dag bijna heel de dag door, alleen als ik bezoek had dan kon ik me redelijk sterk houden. Ik zag de last bij mijn partner en het verdriet van mijn zoon en overige familie. De medicatie sloeg niet aan en de artsen maakte zich zware zorgen, zij gaven aan dat het zo niet verder kon.

,,Na 5 weken in het ziekenhuis en 30 kilo lichter brachten ze sondevoeding in, dit hebben ze 8 keer in 2 dagen geprobeerd. De slang bleef niet zitten, omdat ik hem weer uitspuugde. Mijn keel deed zo veel pijn van het plaatsen en me neus was kapot van de vele pogingen. Een verpleegkundige kwam een ochtend bij mijn bed zitten om met me te praten. Zij gaf aan dat dit niet langer zo kon. Ze maakte zich flinke zorgen en begreep niet dat ik het nog zo lang had uitgehouden. Zij benadrukte wat het voor mijn omgeving was om mij zo te zien en hierdoor voelde ik me nog slechter. Toch hield ik vol, want ik wilde het kindje zo graag!

Lichaam was op

De volgende ochtend ging ik in gesprek met de artsen over de volgende stap in de behandeling. We hadden inmiddels alle medicatie die er beschikbaar is geprobeerd, maar niks sloeg aan! Het infuus was niet genoeg meer, mijn lichaam had voedingsstoffen nodig en snel. De enige optie die ik nog had om te proberen was een centrale lijn. De artsen gaven aan dat dit een dure procedure was en dat ze dit liever niet deden, maar ik wilde koste wat kost alles proberen. En dus was de laatste stap de centrale lijn. Drie dagen na het inbrengen van de centrale lijn werd ik wakker en dacht ik kan niet meer. Want zelfs met deze centrale lijn gaf ik nog steeds 20 keer per dag over al, meestal gal. Mijn geest kon niet meer, mijn lichaam kon niet meer, niemand kon meer. Ik belde mijn partner en hij kwam direct naar het ziekenhuis. Samen hebben we besloten dat het genoeg was geweest en we hard genoeg gevochten hadden.

Abortus

We besloten een abortus te laten plegen. We vroegen of de arts wilde komen, maar hij vond dat ik dat niet kon doen nu ik de centrale lijn had en ik moest nog 5 dagen volhouden ook in verband met de wetgeving bedenktijd. De behandeling stopte en de arts wilde de abortus niet uitvoeren. Gelukkig wilde een andere arts het wel in het ziekenhuis doen. Ook mijn moeder veroordeelde mij voor onze keuze voor de abortus en was van mening dat ik de verkeerde keuze maakte. Op 1 maart 2011, met 12 weken zwangerschap, was de dag dat de abortus is uitgevoerd. De ochtend van de abortus voelde ik me machteloos, verdrietig en ik kon alleen maar huilen. Ik had geen keuze voor mijn gevoel, mijn lichaam kon niet meer en ik was verantwoordelijk voor mijn zoon. Ik werd opgehaald en naar de ok gereden. Na 1.5 uur werd ik wakker en kon alleen maar huilen als een klein kind. Ik wilde naar mijn man en toen ik hem zag stortte ik volledig in! Mijn droom was me afgenomen, ik kon alleen maar huilen.

Naar huis

Ik mocht dezelfde avond al naar huis,mocht het niet gaan dan kon ik terug komen. Na 1 dag kon ik weer wat eten en iedereen zei: ” Zie je wel het zat tussen je oren”. Ik voelde me zo schuldig! Ik had geen kindje meer in mijn buik, mijn lichaam had gefaald en wat was ik nou voor moeder?. Weken lang na de abortus huilde ik dag in dag uit.Ik hield me sterk voor mijn omgeving en gezin, maar als ik alleen was dan was ik zo boos op mezelf en ik haatte mezelf voor wat ik had gedaan. Ik vroeg me af waarom ik zo zwak was geweest waarom kon ik niet ‘gewoon’ doorgaan.

Verdriet

Het verdriet van het verloren kindje ben ik nooit kwijt geraakt en terwijl ik dit schrijf rollen de tranen over mijn wangen voor mijn kindje dat niet mocht zijn. Het is inmiddels 2016 en dus 5 jaar geleden. Er gaat geen dag voorbij dat mijn kindje niet even door mijn hoofd spookt. Als ik een vlinder zie dan denk ik hey daar is ze (ze omdat ik denk dat het een dochter is geweest) en dan voel ik verdriet in mijn hart. Je leert ermee omgaan op een dagelijkse basis, maar nooit went het verdriet of wordt het verdriet minder. Elk jaar op 1 maart brand ik een aantal kaarsjes om de sterfdag van mijn kind te herdenken. Ik mis haar/hem elke dag en dan stel ik me voor hoe hij/zij nu zou zijn geweest en hoe het leven dan anders was verlopen als hij/zij er wel was geweest.

Moeder genezen, kindje overleden

Elk jaar zijn er zo’n 180 duizend vrouwen zwanger in Nederland, vele van die vrouwen merken dat het eerst doordat ze misselijk worden. Maar waar de meeste vrouwen slechts een beetje onpasselijk zijn of een enkele keer moeten overgeven, is zo’n 2% van deze vrouwen zo misselijk dat ze tot wel 50 keer per dag moeten overgeven en dit stopt helaas niet na het eerste trimester. Zij hebben de zwangerschapsziekte hyperemesis gravidarum (HG). Deze zwangerschapsziekte is nog steeds vrij onbekend, ondanks bekende HG-ers zoals prinses Kate Middleton die de ziekte bij beide zwangerschappen kreeg.

Door het vele overgeven raakt deze groep zwangeren uitgedroogd, uitgeput en ondervoed, met als resultaat soms levensbedreigende complicaties. Landelijke behandelprotocollen voor deze ziekte ontbreken en de behandelmethodes die artsen nu gebruiken werken vaak niet afdoende en bij sommige vrouwen zelfs helemaal niet. Deze vrouwen staan samen met hun arts voor een onmogelijke keuze: breek ik deze zo gewenste zwangerschap?

Zwangeren met HG zijn vaak overgeleverd aan willekeur: in het ene ziekenhuis wordt bepaalde medicatie en andere behandelmethodes direct voorgeschreven, bij andere ziekenhuizen niet of slechts voor een paar dagen. Zelfs per arts verschilt dit nog. En dan blijft er soms geen andere keuze over dan een abortus. Maar hoewel de moeder dan weliswaar genezen is van haar lichamelijke klachten, worden de psychische klachten door het ongewenste verlies van haar kind natuurlijk alleen maar erger.

Meer informatie over de ziekte kunt u lezen op onze website www.zehg.nl

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht