Zorg

Poets die stoffige spinnenwebben uit je brein

Zon! Dan grijpen we emmer en poetsdoek en wissen we het vuil van de winter weg. Wist je dat je ook je brein kunt reinigen? Dat doe je zo.

hersenen, hersens, hoofd, brein, tia

Foto: Archief DvhN

Laat perfectionisme los.

We noemen onszelf graag perfectionistisch, maar eigenlijk is het een slechte eigenschap. Het kan giftige vormen aannemen en jou volledig in zijn greep houden. Dan heb je nooit meer rust, want perfect zijn bestaat niet.

Vergeef iemand. We weten het eigenlijk al, dankzij tv-psycholoog Dr. Phil. Vergeven doe je niet voor een ander, vergeven doe je voor jezelf. Dus: laat die pijn, boosheid en gekwetsheid los en vergeef die ander, wat hij of zij ook heeft gezegd of gedaan. Je voelt je bevrijd.

Stress

Bedenk: niet die moeilijke situatie of persoon bezorgt jou stress. Nee, het verháál dat jij jezelf vertelt over die persoon of situatie, geeft je stress. Sta even stil bij wat jij jezelf op de mouw speldt. En denk na: kloppen die verhalen wel? Meestal niet.

Bemoeien

Bemoei je met je eigen zaken.De Amerikaanse zelfhulpgoeroe Byron Katie zegt het zo: ‘Voor je ergens over stresst, stel jezelf dan de vraag wiens zaken het eigenlijk zijn. De jouwe, die van iemand anders of van God? Zijn het jouw zaken niet? Waar bemoei je je dan mee?’

Knagend gevoel

Doe iets waar je al een tijd tegenaan hikt. Er valt een last van je af. Om er een spiri-goeroe tegenaan te gooien: Eckhart Tolle, de Duitse leef in het nu-messias, zegt: ‘Wat in de weg staat is de weg’. Dus maak vandaag nog korte metten met dat knagende gevoel.

Emoties

Voel je emoties. Dat klinkt vaag, maar nare gevoelens proberen we maar al te vaak te onderdrukken door te veel te eten. Of te sporten. Of anderen ermee lastig te vallen. Voel je emoties, accepteer dat ze er zijn, net als het weer. bron: washington post

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht