Zorg

Nederlanders zijn langslapers. Hoe lang slapen we gemiddeld?

Nederlanders slapen het langst van allemaal, blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. Gegevens van mensen uit meer dan honderd landen leverden een schat aan informatie op over de slaapgewoonten van jong en oud overal ter wereld.

slapen, uitslapen, zondag, nachtrust, uitrusten

(Foto: NDC Mediagroep)

Gemiddeld liggen de Nederlanders 8 uur en 12 minuten op één oor. Japanners hebben met 7 uur en 24 minuten de kortste nachtrust. En waar de mensen in de Verenigde Arabische Emiraten laat opstaan, zijn de Amerikanen er juist vroeg bij, schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances. Zij baseren zich op data die zijn verzameld met de smarthone-app Ertain, die in 2014 is ontwikkeld om mensen te helpen een jetleg te voorkomen. Maar 5450 gebruikers stelden al hun data beschikbaar voor het onderzoek van de Universiteit van Michican.

App

De app verzamelt gegevens over leeftijd, geslacht, de hoeveelheid daglicht waaraan mensen in de verschillende landen worden blootgesteld en hoe dat het slaappatroon beïnvloedt. Door de verschillen tussen de landen te corrigeren voor de hoeveelheden daglicht waaraan de inwoners zijn blootgesteld, wisten de onderzoekers de biologische klokfactor uit de vergelijking halen.

Het nieuwe onderzoek benadrukt dan ook vooral dat de cultuur van een land de bedtijd stuurt. Van alle landen zit er in Nederland de meeste tijd tussen het avondeten en bedtijd. Dat is heel gunstig voor de slaap. Naast de Nederlanders krijgen Fransen en Nieuw-Zeelanders de meeste slaap, Spanjaarden gaan het laatst naar bed.

Avondmensen

Het laat naar bed gaan blijkt een grotere aanslag te plegen op de duur van de slaap dan vroeg opstaan. ,,Want door het daglicht registreert ons lichaam zelf dat het tijd is om op te staan.:En anders laat onze wekker wel weten dat we naar ons werk moeten,” zegt Gerard Kerkhof, hoogleraar Psychofysiologie van de 24-uurs ritmiek en slaap aan de Universiteit van Amsterdam.

Vooral avondmensen hebben dus een probleem, stelt Kerkhof. ,,Als je structureel een half uur slaap per nacht tekort komt, kun je dat in het weekend niet meer bijslapen.”

Mannen en vrouwen

Het onderzoek toont verder aan dat vrouwen wereldwijd iets langer slapen dan mannen. Ondanks de langere slaap kampen Nederlandse vrouwen met meer slaapproblemen dan mannen, stelde Kerkhof eerder vast. ,,Vrouwen kampen vaker met chronische vermoeidheid omdat ze gevoeliger zijn voor piekeren. ‘Hoe kom ik over op mijn vriendinnen? Hoe functioneer ik?’ Bovendien zijn vrouwen geneigd zichzelf vaker de schuld te geven, zoals bij relatieproblemen. Ze kampen vaker met slaaptekort en daardoor met chronische vermoeidheid.”

Middelbare leeftijd

Al slapen mannen van middelbare leeftijd wereldwijd juist weer het kortst van iedereen. Vermoedelijk omdat het de drukste levensfase is, denkt Kerkhof. ,,Na je 55ste neemt de slaapduur weer wat toe.” Al langer waarschuwen onderzoekers dat de drukke sociale bezigheden er toe leiden dat mensen steeds korter slapen. Ze spreken zelfs van een wereldwijde slaapcrisis.

Kerkhof noemt dat ‘wat overdreven’ al waarschuwt hij dat korte nachten grote gevolgen hebben voor de gezondheid. ,,Voldoende slaap is essentieel voor een goede stemming, het prestatievermogen, de eetlust en het energieniveau. Het beste is dus om altijd dezelfde slaaptijd aan te houden. Of het nu een werkdag, vakantie of weekend is.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht