Zorg

Slaapapneu: Stokkende ademhaling tijdens de slaap

Wie in de markt van de antisnurkinstrumenten duikt, raakt al snel het spoor bijster: er zijn speciale kussens die het gesnurk moeten stoppen, er is een neusclip, een bitje, een spray, een neusspreider en zelfs een band die je om je hoofd moet spannen in de hoop dat het ’s nachts rustig blijft; de zogeheten Adore Better Living.

luchtmasker, zuurstofmasker, slaapapneu, snurken, slapen, slaapprobleem

Bron: Leeuwarder Courant/ Niels Westra

“Allemaal kul,” zegt slaapdeskundige en neuroloog Hans Hamburger van het Amsterdam Slaap Centrum in Boerhaave Medisch Centrum. “Het kost een hoop geld en het helpt niet.”

Vernauwing

Wat is snurken eigenlijk? Het geluid komt door een vernauwing van de luchtweg, ergens tussen de neusgaten en de stembanden in. De ene keer wordt het knelpunt veroorzaakt doordat de tong naar achteren zakt als iemand op de rug slaapt, de andere keer, bij mensen met obesitas, is het een gevolg van een dikke hals. Daar doet een neusspreider weinig tegen, zegt Hamburger. Afvallen helpt wel, om een gratis antisnurkmethode te noemen. Nog meer tips: “Niet op de rug slapen.” Alcohol en slaapmiddelen zijn ook funest.

Invaliderend

Snurken, kortom, is lastig. Ernstig luid snurken is gewoonweg ‘sociaal invaliderend’, maar nog erger is het als het gesnurk overgaat in obstructief slaap apneu syndroom, afgekort: OSAS. “Dat is wanneer iemand tijdens de slaap meer dan tien seconden stopt met ademhalen. Daarna volgt een heftige snurk.”

Het gevolg: het zuurstofgehalte in het bloed daalt, iemand wordt zo gewekt uit zijn diepe slaap en ademt dan kort weer even verder. Dat kan tot tachtig keer per uur (!) gebeuren.

Overdag moe

“Mensen met een ernstige apneu zijn overdag slaperig. Ze kunnen moeilijk hun aandacht erbij houden en raken vaker betrokken bij ongelukken.” Langdurige ernstige apneu kan zelfs leiden tot hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten of een beroerte, zegt Hamburger. “Ook het risico op trombose neemt fors toe.”

Experts schatten dat de helft van de mensen met OSAS,  300.000 tot 350.000 mensen,  niet weet dat ze dit hebben en met vage klachten blijven rondlopen. “Terwijl het goed te behandelen is, met een beugel die voorkomt dat de tong naar achteren zakt, of met een masker dat met luchtdruk de keelvernauwing openhoudt.”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in Dagblad van het Noorden

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht