Zorg

Niet de vader van je kind? Man wacht lang verwerkingsproces

Toch niet de vader van je kind? Twee op de honderd mannen overkomt het. In een openhartige brief vertelde Q-music-dj Mattie Valk onlangs dat hij niet de biologische vader van zijn tweeling blijkt. Een trauma dat mannen de rest van hun leven met zich mee kunnen dragen, zegt psycholoog Martine Delfos.

baby4

In zijn eigen ochtendshow, begin dit jaar, herhaalde Mattie Valk (31) de onverwachte boodschap van de arts vlak na een echo. ‘Ik zie toch leven, dat is een klein wonder’. De dj en zijn vriendin Kirsten hadden geen rekening gehouden met een zwangerschap, verklaarde hij zielsblij. Het stel was verteld dat ze niet op de natuurlijke wijze kinderen konden krijgen.

Ontdekking

Onlangs bracht de dj in een emotionele brief naar buiten dat hij niet de vader blijkt van de meisjes Vesper en Bo, die eind maart veel te vroeg werden geboren. ‘Ik ben in de war’ schrijft hij. Pas na de geboorte van de meisjes deed hij deze ontdekking. Volgens psycholoog en relatietherapeut Martine Delfos uit Utrecht staan mannen in deze situatie een lang verwerkingsproces te wachten. ,,Zij moeten meer verwerken dan het nieuws ‘dit zijn mijn kinderen niet’. Maar ook: ‘er is geen wonder gebeurd. Ik kan dus inderdaad geen kinderen krijgen’. In dit specifieke geval is het extra pijnlijk dat iedereen op de hoogte was van hun verhaal. Mattie was een soort superman, die niet één maar zelfs twee kinderen kreeg. Dit nieuws is een enorme klap in zijn gezicht.”

Buitenechtelijke relatie

In de westerse wereld komt één tot twee procent van de kinderen uit een buitenechtelijke relatie. ,,In elk geval in Belgie, Italie Spanje en Zuid-Afrika,” zegt de Leuvense geneticus Maarten Larmuseau die aan de hand van stambomen en DNA onderzoek doet. Er zijn volgens hem nog geen concrete cijfers over Nederland, maar de eerste gegevens tonen aan dat dit percentage niet heel afwijkend zal zijn. Lang werd gedacht dat maar liefst één op de tien kinderen een ‘bastaard’ was. ,,Deze hardnekkige mythe is ontstaan doordat de allereerste genetische onderzoeken gebeurd zijn op basis van mannen die onzeker waren over hun vaderschap, uiteraard geen representatieve groep voor de gehele bevolking,” verklaart de stamboomonderzoeker.

Dilemma

Tijdens de zwangerschap van Kirsten raakte de dj niet uitgepraat over zijn aanstaande vaderschap. Na de geboorte leeft de jonge vader tussen hoop en vrees. Gaan zijn dochters het redden? Het hechtingsproces is dan al in volle gang, zegt Delfos. ,,Zeker bij baby’s die prematuur zijn, gaat dit proces heel snel. Ze zijn afhankelijk van je en heel kwetsbaar. Of je nu de biologische vader bent of niet: wie goed voor zijn kinderen zorgt, gaat van ze houden.” En wat moet je dan als je zo’n ontdekking doet? ,,Als je weggaat bij je vrouw, ga je ook weg bij je kinderen. Dat is een duivels dilemma.”

Trauma

Op de vraag hoe mannen dit te boven moeten komen, zegt Delfos: ,,Dat moeten ze op hun eigen manier doen. Maar het is een traumatische gebeurtenis, die je niet zomaar wegwuift met een therapietje. In elke levensfase zal een man in deze situatie met de gebeurtenis geconfronteerd worden,” zegt ze. ,,Wanneer vrienden kinderen krijgen, wanneer die kinderen hun eerste stapje zetten, naar school gaan of in de puberteit raken. Dan ga je bedenken hoe je leven had kunnen zijn.”

De leugen is volgens Delfos pijnlijker dan niet de biologische vader zijn. ,,Wanneer partners samen kiezen voor een zaaddonor, omdat de man onvruchtbaar blijkt, is dit een complexe situatie. Het kind zal houden van de vader die goed voor hem zorgt, maar zal zich afvragen wie zijn biologische vader is. Maar zo’n keuze kan de relatie ook verdiepen. Wanneer het een bewuste daad is om de ander niet in te lichten, maar hem wel de hoop te geven dat hij tóch kinderen kan krijgen, is buitengewoon moeilijk te verwerken.”

De vriendin van Mattie werd  verguisd op sociale media. Maar oordeel niet te hard, waarschuwt psycholoog Delfos. ,,Dat is te gemakkelijk. Achter hem en haar zit een verhaal over een diepe kinderwens, waar wij de ins en outs niet van kennen.”

Dit verhaal is eerder gepubliceerd in de Leeuwarder Courant

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht