Zorg

Overlevers: Esther en Simone zijn veel te vroeg geboren

“Pas in de 28e week kwamen we erachter dat we een tweeling zouden krijgen. Op 13 mei 2000 werden Esther en Simone geboren, na 29 weken zwangerschap. Heel klein en heel kwetsbaar.”DSC_6053-1024

Erna is 28 weken zwanger als ze last van harde buiken krijgt. Ze is bang dat het kindje komt en gaat naar de huisarts. Die verwijst Erna en haar man naar het ziekenhuis. Een echo wijst uit dat er niet één, maar twee kindjes in haar buik zitten. “Zo leuk vond ik het eerst niet. Alles was klaar voor nog een kindje. Nu moest er nog van alles bij.” De arts stelt hen verder gerust en ze mogen weer naar huis.

Ze kunnen maar een week bijkomen van de schrik, want op 13 mei 2000 breken de vliezen. Erna is dan nog maar 29 weken zwanger. Ze roept haar man Nico uit bad om naar het ziekenhuis in Sneek te gaan. Onderweg belt Erna het ziekenhuis en ze legt uit dat ze er een week eerder ook al waren. Omdat de tweeling veel te vroeg geboren dreigt te worden, staat de helikopter al klaar om ze naar het UMCG in Groningen te brengen. Erna heeft persweeën en het eerste meisje, Esther, wordt bijna geboren. Groningen wordt dus niet meer gehaald en Esther en zusje Simone worden in Sneek geboren.

“Esther was een paar minuten voor twaalf en Simone een paar minuten na twaalf. Maar de klok werd op 23:57 uur gezet en zo zijn ze allebei op 13 mei geboren. Ze wogen ieder rond de 1000 gram. Te vergelijken met een pak suiker.” Esther en Simone worden direct opgevangen, onderzocht en in een couveuse aan de benodigde apparatuur gelegd. De longetjes zijn nog niet gerijpt en de meisjes zijn zo kwetsbaar voor infecties dat de artsen hen geen hoop geven. De artsen in Sneek hebben dit niet eerder meegemaakt. De ondergrens voor pasgeboren kindjes ligt nog maar net op 26 weken. Zelfs in Groningen hebben ze dan nog nauwelijks ervaring met zo’n vroeggeboren tweeling.

“We waren opeens ouders van twee kinderen, maar er was geen hoop op overleven. We mochten bijvoorbeeld geen geboortekaartjes sturen. Dat hebben we pas gedaan toen ze thuis waren.” Omdat Erna en Nico er van uitgaan dat hun meisjes het niet zullen halen besluiten ze om de tweeling niet naar Groningen of Amsterdam te laten brengen. “De kans op hersenbeschadiging tijdens het transport was dan heel groot geweest. Omdat er geen hoop op overleven was, besloten we de kindjes in Sneek te houden. Mochten ze dan toch overlijden dan liever in Sneek om verder lijden te voorkomen.”

Het ziekenhuis in Sneek heeft nauw contact met het UMCG in Groningen. Er komt een aantal keren een arts van het UMCG om het medisch team in Sneek te helpen. De meisjes lopen meerdere infecties op en Esther en Simone vallen zelfs af tot onder de 1000 gram. De longetjes zijn niet rijp en de situatie lijkt uitzichtloos. Erna en Nico gaan door een hele zware periode. Zes weken leven ze zonder hoop. Maar na zeven weken is er een klein lichtpuntje. Heel langzaam gaan de meisjes vooruit. De artsen spreken van een wonder. “Soms hadden we ze even op de arm en dan stopten ze met ademen. Daar waren we al een beetje op voorbereid. Dan tikten we even met de nagel onder hun voetjes. Dan schrokken ze en gingen ze verder met ademen. Heel bijzonder was dat.”

Lees hier verder

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3339 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht