Zorg

Feest! Of toch niet? – Column autisme Tine van Knijff

Feest! Altijd leuk. Behalve als je autisme hebt, of ouder bent van een kind met autisme. Dan is feest niet altijd feest. Veel teveel prikkels: teveel mensen/kinderen, teveel geluiden, teveel indrukken. Voor veel kinderen met autisme is het feest als de dag niet anders dan anders is geweest.

Kan die tweede foto? Met vriendelijke groet, Gerda Redactie *Wonen&Co* ---------- Forwarded message ---------- From: taart kokos  Date: 2015-02-19 10:23 GMT+01:00 Subject: Taart voor KiKa To: "redactie@wonenenco.nl"  Kan die tweede foto?     Met vriendelijke groet, Gerda Redactie Wonen&Co   ---------- Forwarded message ---------- From: taart kokos  Date: 2015-02-19 10:23 GMT+01:00 Subject: Taart voor KiKa To: "redactie@wonenenco.nl"      

Ik ken een verhaal van een jongetje dat een kinderfeestje had maar spoorloos verdween. Het was erg  druk op het feestje. Het jongetje had aangegeven dat hij naar de wc ging, maar bleek zichzelf te hebben opgesloten in een kast. Het feestje had daarom meer weg van een speurtocht dan van een ‘gewoon’ kinderpartijtje.

Moet je je kind dan maar gewoon niet meer naar feestjes laten gaan? Ben je blij dat hij of zij eindelijk eens een uitnodiging krijgt… Ik zou zeggen: vraag of het mogelijk is zelf mee te gaan als ouder. Blijf op de achtergrond of biedt de ouders van de jarige job aan te komen helpen. Zo kun je je eigen kind in de gaten houden. Gaat het niet meer, dan is het tijd om naar huis te gaan.

Naast feestjes kunnen ook andere uitjes met kinderen met autisme een bron van zorg zijn. Je wilt ze toch wel eens uit hun veilige wereldje halen en laten zien dat er meer is dan thuis, school en de computer… Is een pretpark op een mooie zomerse dag dan een goed idee? Die vraag kun je zelf wel beantwoorden. Veel kinderen met autisme hebben een bepaalde (soms obsessieve) interesse. Speel daarop in. Gek op dino’s? Ga naar een museum of dierentuin die een speciale afdeling of (interactieve) tentoonstelling heeft.

Ook leuk: uitjes in de natuur. Ga eens met je kind op excursie met Staatsbosbeheer of It Fryske Gea. Vaak geen grote groepen en lekker de hei op of het bos in. Ook een bezoekje aan een vogelopvangcentrum zoals De Fûgelpits in Paesens of De Fûgelhelling in Ureterp is een ‘anders dan anders’ uitje. Vaak tref je op zulke plekken heel geduldige gastheren en gastvrouwen die graag uitleggen en echt even de tijd voor jou en je kind nemen.

Een goed moment om zoiets te ondernemen? Wat dacht je van al die studiedagen die scholen tegenwoordig plannen? Lekker een paar uurtjes weg terwijl alle andere kinderen in de regio gewoon naar school moeten. Dat scheelt weer een prikkel.

En ja, het kan nog steeds zijn dat een uitje zoals hierboven voorgesteld teveel prikkels en indrukken oplevert. De vraag is dan: weegt het op tegen wat het oplevert? Een nieuwe ervaring opdoen, iets nieuws leren, even aandacht voor alleen maar het kind en zijn of haar interesse. De ‘naklap’ zoals een vriendin van mij het noemt, is het soms waard. Want wat herinner je je een paar jaar later? Dat je kind thuis letterlijk tegen de muren opvloog? Of zijn megatrotse blik toen hij zelf jonge vogeltjes mocht voeren? Eén grote glimlach kan van een dag al een feest maken.

Tine van Knijff is ondernemer en moeder. Autisme speelt bij Tine thuis een grote rol. Als ervaringsdeskundige schrijft zij hier graag over.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht