Zorg

Weg met de weegschaal? Dat durf ik nog niet – Column Mariëlle de Vries

Mijn haat-liefde verhouding met de weegschaal bestaat momenteel vooral uit haat. Ik heb vreselijk de pest aan het ding omdat hij niet doet wat ik wil. Volgens mijn voedingsdeskundige moet ik dat ding de deur uit doen. Want het cijfer dat telt is wat een keer in de twee weken bij haar op de weegschaal staat.

Foto: Myrte Venema

Foto: Myrte Venema

De afgelopen vier weken had ik er met de pet naar gegooid. Ik was een beetje afvalmoe. Mijn ritme verslonste, ik maakte vaker slechte voedingskeuze en ik voelde me een opgeblazen plofkip. Ik had ook het idee dat ik weer kilo’s aangekomen was en ik baalde van mezelf. Ondertussen dacht ik dat ik mijn weegschaal had gemold. Ik had uit pure frustratie staan springen op het ding en toen gaf hij alleen nog maar de Engelse maat Stones aan.

Omdat mijn voedingsdeskundige vakantie had en ik haar niet wilde storen appte ik haar maandag pas: Verval in oud aangeleerd gedrag en baal er ontzettend van. Twee minuten later appte ze al terug. Mail me even waarvan je baalt en zet er ook jouw oplossingen bij. Ik schreef al mijn grieven in haar mail. Dat ik de boel weer saboteerde en dat ik moetie had met regelmatig eten. Tijdens de woensdagafspraak kwamen we samen tot dezelfde conclusie. Ik heb regelmaat in mijn eten nodig. Dat is wat ik goed moet voorbereiden. Als dat klopt verval ik minder snel in oud gedrag en voel ik me prettiger.

Na ons gesprek ging ik met angst en beven op de weegschaal staan. Ik had de oude thuis al vervangen door een nieuwe en daar was ik nog zwaarder op dan op de oude, die helemaal niet stuk bleek te zijn. Op de weegschaal van de voedingsdeskundige was ik slechts een paar ons zwaarder dan de laatste keer dat ik erop stond. Dus twee weken stress gehad om niks.

Met de nieuwe, oude ideeën op zak vertrok ik weer. Vrijdag of zaterdag doe ik weer boodschappen voor de hele week. Maak eerst een lijstje van welke gerechten ik die week wil eten. Aan de hand daarvan maak ik dan een boodschappenlijstje en ga daarmee naar markt en supermarkt. Nu nog even zorgen dat ik dat goed in mijn systeem krijg.

Marielle de Vries Mariëlle de Vries is eindredacteur en vormgever voor verschillende weekbladen in Drenthe. Ze schrijft voor Gezondheid & Co de column Afvalperikelen waarin zij haar persoonlijke ervaringen over de constante strijd tegen overgewicht beschrijft. Contact Mail Tweet Berichten 89 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht