Voeding

Light-producten lossen overgewicht niet op

Door de light-versie van snoep, frisdrank of chips kopen, denken consumenten goed bezig te zijn. Niet dus, concludeert de Groningse marketinghoogleraar Peter Verhoef.

Chips, light

Hij is verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen en deed samen met anderen onderzoek naar wat er gebeurt als mensen lange tijd light-producten nemen. Zo’n onderzoek is nog niet eerder gedaan.

Overgewicht verdwijnt niet

Wat blijkt? Het consumeren van lightproducten helpt niet om overgewicht bij de bevolking terug te dringen. Sterker nog. Het werkt op lange termijn overconsumptie van deze caloriearme producten in de hand.

Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen meer chips eten zodra ze overschakelen op de lightvariant. Het nieuwe aan dit onderzoek is dat blijkt dat mensen in dat gedrag volharden. Ook een jaar nadat ze zijn overgestapt op light, blijven ze van die producten meer eten en drinken. De onderzoekers stellen dat ze naast de lightvariant ook weer de ‘gewone’ variant nemen.

De onderzoekers baseren zich op de gegevens van marktonderzoeker GfK, dat de aankoop van een steekproef aan huishoudens volgt. Daarbij kozen de onderzoekers de huishoudens die net waren overgestapt op light chips. Ze telden de hoeveelheid calorieën die daarmee gepaard gingen. De resultaten zijn volgens Verhoef ook van toepassing op andere West-Europese landen en de Verenigde Staten.

De bevindingen worden gepubliceerd in het International Journal of Research in Marketing. De onderzoekers adviseren de overheid om voorzichtig te zijn met het aanprijzen van lightproducten. ,,Light is niet slecht maar we moeten ons bewust zijn van het psychologische effect van die claim. Als we willen dat mensen met overgewicht ook daadwerkelijk minder calorieën binnenkrijgen, moeten we ze beter voorlichten’’, stelt Verhoef.

100 gram chips light bevat

Energie  490 kcal
Vet 22 g
Verzadigd vet 3,9 g
Eiwit 7,3 g
Koolhydraten 63,5 g
Vezels 4,2 g
Zout 1,42 g

100 gram chips bevat

Energie 542 kcal
Vet 33,3 g
Verzadigd vet 5,9 g
Eiwit 6,3 g
Koolhydraten 52,4 g
Vezels 4 g
Zout 1,47 g

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht