Zorg

Steun – Column ALS Mariska van Gennep

Sjon vindt de buitentemperatuur bij de warmte snel te heet. Zijn innerlijke thermometer is flink van slag. Koude handen en voeten, maar het zweet op zijn voorhoofd.

blog 30 picknicktafel

Tuinieren

In de schaduw is het gelukkig wel aardig voor hem uit te houden. Als ik ga tuinieren, gaat hij gezellig in de elro (elektrische rolstoel) bij me zitten. Hij complimenteert me met het harde werken (valt reuze mee, ik tuinier in gedeeltes). En ik geniet van zijn gezelschap. Zo zijn we fijn samen.

Respect

Waar ik eerst een soort van boze machteloosheid voelde bij de ziekte van Sjon, voel ik nu een immens diep verdriet. Ik zie Sjon in een heel snel tempo achteruit gaan, ik zie zijn worsteling met wat hij aanvaardbaar vindt en ik zie mijn man, die zich heel flink houdt voor mij en voor de kinderen. Hij blijft zijn best doen voor ons en de buitenwereld, ik vind hem een kanjer. Zo worstelen met je ziekte en dan zo om ons denken. Daar heb ik diep respect voor.

Uithuilen

Om hem niet te belasten met mijn verdriet bel ik mijn lieve vriendin Johanneke. Altijd een luisterend oor en ze geeft ook aan, dat het prima is dat ik bel. Gelukkig maar. Ik mag even ‘uithuilen’ en vertellen wat me dwars zit (alles die dag). Ze laat me gaan en langzamerhand kalmeer ik en praten we over hele andere zaken. Ik ben haar dankbaar, dat ze me weer op de been helpt. Een stukje opgeluchter ga ik naar Sjon, geef hem een knuffel en ga naar buiten. Even de frisse lucht in. Johannekes vriend Maarten is er de volgende dag. Hij neemt Sjonny mee om een ijsje te halen. Zo kan ik ‘even’ bijtanken, wat boodschapjes doen en heerlijk relaxed in de tuin liggen. Verrukkelijk. Ze komen terug met een prachtige bos rozen, alvast voor moederdag. Fantastisch gebaar! Sjon’s nicht brengt een bloemetje en een kaartje langs en mijn dag kan niet meer stuk.

Moederdag

Waar ik aangegeven heb, dat het voor mij dit jaar niet zo heel belangrijk is, maar dat ik het zeer fijn zou vinden dat alle kinderen thuis zijn en ik ’s avonds geen eten hoef te koken, besluiten mijn kids anders. Die voormiddag maken ze met elkaar een fantastische lunch in de tuin. Met elkaar lekker genieten van eten en elkaars gezelschap. Sjonny vindt het fijn, hoewel hij na een half uur de koelte opzoekt. Met zijn drieën geven ze me een cadeautje. Lekkere doucheschuim en een geurtje. Zo lief!

Drietal

Verderop in de middag is een picknick gepland. Richting Loon, Sjon in de elro, met zijn nieuwe pet op en wij op de fiets. Langzaam gaan we naar het hunebed. Daar is gelukkig niemand, zodat we ruim plek hebben bij de picknicktafel en bij het hunebed zelf. We liggen in de zon, eten in de schaduw en rusten wat. Ik geniet met een grote G. Sjonny rijdt wat rond met de elro om, zoals hij later aangeeft, wat van houding te kunnen veranderen. We zijn hem zelfs even kwijt, wat mij de opmerking doet ontlokken: “Hij merkt vanzelf wanneer de accu halverwege leeg is.” Hendrik komt niet meer bij. Gelukkig komen we gewoon weer thuis. Die avond verzorgen de kids een heerlijke maaltijd. Wat een verwennerij. Het doet me goed, moeder zijn van zo’n dapper drietal.

Afspraak

Er staat een afspraak bij de longarts van het Centrum voor Thuisbeademing gepland. Om het half jaar is er zo ongeveer een afspraak. Een half jaar geleden heeft de arts al aangegeven, dat als het te vermoeiend voor Sjon is, of andere redenen, dat we de afspraak mogen afzeggen. Op verzoek van Sjon bel ik het CTB en zeg de afspraak af. Dan vraagt de secretaresse of de arts ons telefonisch te woord kan staan en zo steunen. Een geweldig aanbod, wat ik met twee handen aangrijp. Er komt een brief waarop de afspraak staat. Ik dank haar hartelijk en hang op. Steun, al is het op afstand vind ik wel een veilig idee.

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht