Zorg

Mensen met COPD vaker psychische klachten

Mensen met de chronische longziekte COPD voelen zich bovengemiddeld vaak psychisch ongezond, en ook hebben ze vaker dan gemiddeld één of meer andere chronische aandoeningen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat vrijdag.

COPD conditie verbeteren

Het onderzoek van het CBS was in 2014 en 2015. Een op de twintig mensen gaf toen aan in het voorafgaande jaar COPD, bronchitis of longemfyseem te hebben gehad. COPD komt het meeste voor bij vijftigplussers, en bij vrouwen net wat vaker dan mannen (5 om 4 procent).

Acht op de tien mensen met COPD gaven aan nog een of meer andere chronische aandoeningen te hebben. Bij mensen zonder die longziekte is dat vijf op de tien. En wie COPD heeft, ervaart dus ook vaker psychische klachten. Twee op de tien mensen met die chronische ziekte voelden zich psychisch ongezond. Zes op de tien mensen met COPD noemden hun gezondheid minder dan goed, tegenover bijna twee op de tien mensen zonder deze aandoening.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht