Zorg

Geen zwaar werk meer op latere leeftijd

Wie na z’n vijftigste een fysiek zwaar beroep uitoefent kan zich beter laten omscholen. Hiermee voorkom je dat de dagelijkse arbeid zoveel schade toebrengt dat je niet meer kunt werken.

langer werken

( Foto: NDC Mediagroep/ Leeuwarder Courant

Dat blijkt uit onderzoek door gezondheidseconoom Bastian Ravesteijn naar het effect van beleid op de gezondheidsverschillen tussen arm en rijk. Hij promoveert deze week met zijn proefschrift aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Ravesteijn toont aan dat mensen met laag gewaardeerde beroepen drie keer zo vaak een slechte gezondheid melden als mensen met hoog gewaardeerde beroepen. Hun sterftecijfer is tweemaal zo hoog en ze raken tweemaal zo vaak arbeidsongeschikt. Een algemene verhoging van de AOW-leeftijd is voor deze groep nadeliger dan voor mensen in lichtere beroepen. Wie lang zwaar werkt verricht, verkort zijn of haar levensduur na pensionering.

Hulp bij omscholing is daarom gewenst, vindt Ravesteijn. Hij baseerde zich daarbij op kenmerken van 320 beroepsgroepen en gegevens over werk en gezondheid in Nederland en in Duitsland waar mensen 29 jaar lang werden geobserveerd. De fysiek meest zware veelvoorkomende beroepen zijn metselaar, timmerman, postsorteerder, bakker en verpleger.

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht