Zorg

IJzerpil niet altijd de oplossing bij bloedarmoede

Met een simpel vingerprikje is uit te zoeken of een patiënt bloedarmoede heeft. Een te laag aantal rode bloedcellen in het bloed (aangeduid met Hb) duidt op anemie, Grieks voor bloedloosheid. Bij vrouwen moet de waarde van de bloedtest hoger ligger dan 7,5 en bij mannen 8,7.

BloedarmoedeDe symptomen van het tekort aan rode bloedcellen zijn redelijk vaag en algemeen. Een bleek gezicht, witte randen aan de binnenkant van het oog, snel vermoeid, koud en duizelig; het zijn allemaal aanwijzingen voor bloedarmoede. Rode bloedcellen zijn belangrijk voor het zuurstoftransport in het lichaam. Zij nemen zuurstof op uit de longen en geven die waar nodig af in de weefsels. Bij een tekort aan rode bloedlichaampjes moet de rest van het lichaam harder werken en ontstaat bij inspanning kortademigheid of zijn er hartkloppingen, omdat het hart sneller moet pompen.

Bloedarmoede en de ijzerpil

“Het is niet zo dat na dat vingerprikje een ijzerpil de eenvoudige oplossing is”, zeggen prof.dr. Hanneke Kluin-Nelemans en dr. Joost de Wolf van de afdeling hematologie van het UMCG. Sterker nog, dat kan zelfs gevaarlijk zijn. “Te veel ijzer stapelt zich op in de lever en het hart.” Belangrijker is om er zo snel mogelijk achter te komen waar het tekort aan rode bloedcellen vandaan komt.

De aanmaak van die cellen gebeurt in het beenmerg. Die productie kan behoorlijk worden verstoord als een tekort aan bouwstoffen ontstaat, zoals bij te weinig ijzer, vitamine B12 of foliumzuur. Of als er afwijkingen zijn in het beenmerg door de aanwezigheid van verkeerde cellen, bijvoorbeeld door kanker-uitzaaiingen en er geen ruimte meer is voor de aanmaak van rode cellen.

Bloedverlies en bloedarmoede

Ook extreem bloedverlies bij een operatie, tijdens de menstruatie of bij een bloedende kanker in het maag-darmkanaal kan het tekort verklaren. En dan is er nog de variant van het te hard afbreken van rode bloedcellen door genetische defecten. Deze erfelijke aandoening komt veel voor rond de Middellandse Zee en in Afrika. Tijdens het leven kunnen ook antistoffen ontstaan tegen de eigen rode bloedcellen die daardoor afbreken, aldus de hematologen.

bloedarmoede

Foto: NDC Mediagroep/ Ida Heslinga

Bloedtransfusie

Patiënten met een ernstige vorm van bloedarmoede krijgen donorbloed toegediend. Een kwart van het bloed dat in het UMCG wordt gebruikt, gaat via de afdeling hematologie naar patiënten waar de beenmergfunctie is uitgeschakeld, door leukemie of chemotherapie en na stamceltransplantatie.Door bloedtransfusie is veel mogelijk, maar de hematologen weten ook dat er veel angst en onwetendheid bestaat over de veiligheid van bloed. De Wolf: “De overdracht van aids door bloedproducten in de jaren tachtig staat iedereen nog helder voor de geest en daarom is er nu maximale veiligheid ingebouwd. Met als gevolg dat we het bloed extra testen op allerlei virussen, ook als de kans op infectie 1 op 2 miljoen is en niet eens dodelijk. Daarvoor trekken we met z’n allen zo’n 10 miljoen euro extra uit.”

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht