Zorg

Over leven en dood: Betoverend ( een ode) – Column longarts Sander de Hosson

Helemaal achterin de lange gang van de verpleegafdeling ligt een hoogbejaarde man. Enkele dagen geleden is hij opgenomen met een uitgebreide longontsteking. Toen hij op de spoedeisende hulp arriveerde bleek dat hij geen familie meer had. De man leefde een teruggetrokken bestaan; ook zijn vrienden waren al lang geleden overleden. Jarenlang had hij eenzaam in een klein huis in een naburig dorp geleefd waar hij zich onttrokken had aan het oog van de maatschappij.

ASSEN: Longarts Sander de Hosson gaat columns schrijven voor Gezondheid en Co. Verschillende foto’s voor bij zijn column. 8 km Copyright: Marcel Jurian de Jong

Foto: Marcel Jurian de Jong

De laatste weken was hij benauwd geworden, de huisarts had thuiszorg geregeld. De klachten namen toe. Om te kijken of het tij nog te keren was, werd hij doorgestuurd. Er was een dringend verzoek gedaan tot een terughoudend beleid ten aanzien van alle hoogtechnologische fratsen die de moderne geneeskunde in petto kan hebben. Geen polonaise had de huisarts ter verduidelijking op de verwijsbrief geschreven.

 

Op de thoraxfoto was behalve de longontsteking veel meer afwijkend longweefsel gezien. Op verzoek van de patiënt werd daarnaar geen onderzoek gedaan. Hij was daarin volstrekt helder geweest. Hij wilde antibiotica proberen en ‘dat zou het zijn’. Een nog jonge, relatief onervaren verpleegkundige verzorgt hem en het is direct duidelijk dat ze het goed met elkaar kunnen vinden. Ze geeft hem extra aandacht en hij stelt dat duidelijk op prijs. In haar pauzes zit ze steevast aan zijn bed.

 

Later vertelt ze me over de gesprekken die ze voerden. Over zijn jongere jaren, zijn onstuimige liefdes. De ontmoeting met zijn vrouw en de mooie tijd die volgde. Helaas overleed zij veel te vroeg, nu vijftien jaren geleden. Hij had verteld over het verdriet over dat ze geen kinderen hadden gekregen. Zijn eenzame bestaan daarna. Vrienden die wegvielen. Het is een bijzondere ontmoeting, deze oude man en de jonge vrouw van misschien nog geen 25 jaar oud. Ik had waardering voor de manier waarop zij met elkaar omgingen en de tijd die zij nam om met hem te praten, ondanks haar drukke bezigheden elders.

 

Zijn situatie verslechtert in de dagen erna snel, de longontsteking verergert, hij is benauwder geworden. Morfinespuitjes zijn niet meer voldoende, we beginnen met een continu morfinepompje om de benauwdheid te bestrijden. Binnen het team spreken we over palliatieve sedatie.

 

Op geen van de dagen van zijn opname komt er bezoek. Aan het einde van zijn laatste middag, een zondag, ga ik bij hem langs om zijn benauwdheid te beoordelen. Hij ligt er rustig bij. Zijn gelaat is ingevallen, zijn neus wit en op zijn benen zijn vlekken ontstaan.

 

Hij heeft een rustige, maar volstrekt ongelijke ademhaling. Hij is stervende. In de overdrachtsruimte spreek ik de verpleegkundige aan het einde van haar dienst. Ze heeft afscheid van hem genomen en is diep ontroerd. Ze moet nu echt naar huis. Kinderen, vrienden, het leven. Maar het liefst blijft ze bij hem in zijn laatste uren. Er staan tranen in haar ogen.

blog-50-tranen

We praten erover. Over zijn angst alleen dood te gaan. Zij weet dat niemand meer komt om afscheid te nemen. Hij zal alleen sterven. Daar in dat ziekenhuiskamertje, achter op de gang. Het is duidelijk dat dit zijn laatste uur zal zijn. Ze kijkt strak naar hem en neuriet zacht een liedje Wij weten dat de verpleegkundige van de avond de verantwoordelijkheid heeft over de zorg van tien patiënten, dus er zal nauwelijks tijd voor hem zijn. Ik beloof plechtig aan het einde van mijn dienst, uren later, langs te lopen. Ook ik heb geen tijd: een volle agenda, spoed, een drukke telefoon.

 

Uren later loop ik door de donkere gang. Tot mijn verbazing hoor ik in de verte een prachtig zuiver, vreemd geluid. Lijkt het nu werkelijk alsof iemand zingt? Is dat geneurie? Hoor ik een stem? Ik kijk om de deur van de kamer. In het gedimde licht ontwaar ik dezelfde verpleegkundige van vanmiddag. Ze had allang thuis moeten zijn. Het is doodstil. Betoverend.

palliatieve sedatie, infuus, ziekenhuis, ziekenbed

Corné sparidaens

Gebogen zit ze aan het hoofdeinde. Haar hand ligt om de zijne. Hij is diep in slaap en ademt nauwelijks meer. Het is duidelijk dat dit zijn laatste uur zal zijn. Ze kijkt strak naar hem en neuriet zacht een liedje, waarvan ik de tekst niet goed kan horen. Ze is veel te geconcentreerd om mij op te merken. Stil draai ik me om, zonder dat ze me opgemerkt heeft. Ik voel ontroering. Bewondering. Diep respect. Als ik wegloop, bedenk ik mij dat dit verhaal het verdient te worden verteld. Hier.

 

Het raakt de absolute essentie van wat zorg moet zijn. Menselijk contact, luisteren, er gewoon maar zijn. Het is een ode aan haar en daarmee aan iedereen die zich sterk maakt voor kwaliteit van sterven. De eenzame dood is een uitzondering, maar zij leerde mij dat de zorg daaromheen uitzonderlijk kan zijn.

 

 

Sander de Hosson is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, met als specialisaties longkanker en palliatieve zorg. In de rubriek Op leven en dood beschrijft hij elke maand zijn ervaringen in persoonlijke verhalen.

Twitter: @shossontwits

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht