Zorg

‘Glucosestrips diabetes werken mogelijk niet’

Diabetespatiënten in Nederland lopen onnodig gezondheidsrisico’s omdat glucosestrips waarmee ze hun bloedsuikerspiegel kunnen bepalen mogelijk niet altijd naar behoren werken.

diabetes, chronisch

Als de teststrips niet onder de juiste omstandigheden worden vervoerd, zijn ze niet langer betrouwbaar en daar is te weinig controle op. Diabetes Vereniging Nederland (DVN) waarschuwt daar woensdag voor.

De strips hebben volgens directeur Olof King van DVN niet de ,,status van geneesmiddelen” en worden derhalve niet aan even strenge regels onderworpen terwijl dat toch van groot belang is. De marges bij het middel staan enorm onder druk waardoor er mogelijk bij het vervoer van de fabrikant naar de patiënt te scherp op de kosten wordt bespaard. Bij de distributie en opslag van de middelen kan het flink misgaan waardoor de betrouwbaarheid wordt aangetast.

Concrete aanwijzingen dat ondeugdelijke strips bij patiënten in Nederland terecht zijn gekomen heeft King niet. De waarschuwing komt meer voort uit een ,,logische redenering”.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3352 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht