Zorg

Q10: wondermiddel of gebakken lucht?

Je kunt bodylotion met Q10 op je huid smeren, maar je kunt het co-enzym ook innemen. Samen met het mineraal selenium vermindert het hartfalen drastisch, meent Zweedse hoogleraar cardiologie Urban Alehagen. vitaminepil

De helft minder ouderen overlijdt aan hart- en vaatziekten door 4 jaar lang Q10 en selenium te slikken en dat effect is 5 jaar na de laatste inname nog merkbaar, meent Urban Alehagen in zijn meest recente publicaties. De cardioloog uit Linköping bepleit dat jonge gezonde mensen de pillen zelfs preventief moeten nemen om later hartfalen te voorkomen: ,,Q10 is een lichaamseigen stof die na je 20ste afneemt. Terwijl je het wel nodig hebt: het levert energie aan spiercellen, dus ook het hart. Selenium versterkt de werking van Q10.”

Q10 wordt al langer als wondermiddel bij hartproblemen genoemd. Eerder Deens en Zweeds onderzoek meldt dat het de hartactie verbetert, vermoeidheid bestrijdt en ziekenhuisopname voorkomt. Klinkt hoopgevend: de Nederlandse Hartstichting voorspelt immers 1,4 miljoen hartpatiënten in 2040.

De Hartstichting noemt de nieuwste conclusies interessant, maar vindt de studies te klein om het slikken van de supplementen aan te raden. Het gebruik ervan leeft wel onder patiënten, beaamt een voedingsdeskundige van de stichting: meestal bij het verminderen van spierpijn veroorzaakt door cholesterolverlagers.

Q10 slikken

Rona van den Top (42) uit Zeewolde, geboren met hartafwijkingen, slikt inmiddels zo’n 5 maanden dagelijks Q10. ,,Ik las op allerlei sites dat het een energieboost kan geven aan je hart. Ik heb regelmatig heftige dips door hartfalen, waarin ik niets anders kan dan platliggen.” Haar cardioloog reageerde onverschillig op haar vragen over het supplement, maar een verpleegkundige gaf off the record aan wel meer positieve verhalen over Q10 te horen.

Geen bewijs

Onder cardiologen lijkt nog altijd de richtlijn van 2002 te gelden: supplementen als Q10 zijn ‘niet effectief’ bewezen. Alehagen maakt er zijn levenswerk van collega’s van het tegendeel te overtuigen, zo ook vanavond voor enkele tientallen cardiologen, geriaters en huisartsen in Baarn. ,,We hebben niet alleen aangetoond dat minder mensen sterven aan hart- en vaatziekten, maar ook hoe dat werkt. Er zijn in het bloed minder ontstekingswaarden gemeten en minder oxidatieve stress, ofwel beschadiging van de cellen,” aldus de Zweed.

De combi Q10-selenium kost zo’n anderhalve euro per dag, rekent Pharma Nord,  sponsor van het Zweedse onderzoek  voor. Kostbaar als je het preventief decennialang slikt, zoals Alehagen voorstelt. ,,Daarom zou het vergoed moeten worden,” zegt hij. ,,Alle medische zorg die het voorkomt is veel duurder.”

Nederlandse vereniging voor cardiologie

De Nederlandse vereniging voor cardiologie brandt zich niet aan een reactie op het onderzoek en verwijst naar Martijn Katan, hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Doorgaans zeer sceptisch over supplementen, geeft hij Alehagens laatste studie het voordeel van de twijfel. ,,Dit is niet meteen af te doen als gebakken lucht.” Belangrijkste reden: ,,In veel onderzoeken wordt nogal eens geknoeid met uitkomsten: minder pijn en een betere kwaliteit van leven zijn subjectieve begrippen. Maar wel of niet doodgaan aan hart-en vaatziekten, tsja, daar valt weinig aan te sjoemelen.”

Korrel zout

Toch moeten de uitkomsten met flink wat korrels zout worden genomen. Alehagens bewering dat extra selenium moet worden geslikt, omdat het mineraal onvoldoende in de Noord-Europese bodem en dus in het voedsel zit, betwijfelt Katan: ,,Selenium kan ook gevaarlijk zijn. En dat geldt voor alle supplementen.” Pharma Nord benadrukt dat de concentratie binnen de veilige marges blijft en dat een medisch-ethische toetsingscommissie hun Q10 en selenium heeft goedgekeurd. Katan: ,,Dat zal wel, maar in het algemeen is het is veiliger om geen supplementen te nemen. Het komt in zakken en vaten uit China en je zou maar er maar net iets slikken waar sporen giftig arsenicum inzitten. Ze krijgen niet hetzelfde onderzoek als medicatie.”

En dat is jammer, stelt de Amsterdamse hoogleraar, ook omdat je de werking wilt vaststellen: ,,Aan het Zweedse onderzoek hebben 440 70-plussers meegedaan, bij degenen die pillen slikten gingen er maar een paar minder dood dan in de placebogroep. Wat zegt dat dan? Maar stel dat het wél een wondermiddel is: dan zou het doodzonde zijn als het niet verder wordt uitgezocht.”

Geen groot onderzoek

De zeer vermogende farmaceuten zullen echter niet aan een grootschalig onderzoek beginnen, voorspelt Katan. ,,De miljarden die ze investeren in nieuwe kankermedicatie verdienen ze terug, omdat ze er een patent op hebben. Supplementen kan iedereen aanbieden. Als een concern uitzoekt hoe goed het werkt, gaat een ander ermee aan de haal.” Alehagen hoopt nu op een grote subsidie van de EU.

Rona van den Top geeft de Q10-pillen een jaar de tijd, maar juicht meer onderzoek toe: ,,Dan doen cardiologen supplementen misschien niet meer meteen af als alternatieve onzin. Want je wilt dit met je arts kunnen bespreken. Alleen al om te weten of het veilig is, want ik wil niet zomaar wat slikken. Zeker niet bij de andere medicatie die ik als hartpatiënt heb.”

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3346 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht