Voeding

New York. Het walhalla voor foodies

New York is een door eten geobsedeerde stad. Wat hip is in de Big Apple waait vaak over naar Nederland. Welke New Yorkse voedseltrends kunnen we dit jaar verwachten?

food-healthy-fruits-breakfast

Wie uit eten gaat in het New Yorkse stadsdeel Brooklyn ziet onmiddellijk de hipste elementen van de restaurantscene anno nu. Schoolstoeltjes, bakstenen muren, bebaarde hipsterchefs en veel lokaal geproduceerde, meestal biologische ingrediënten: het begon allemaal hier.

Brooklyn

Adjunct-hoofdredacteur Andrew Knowlton van het Amerikaanse culinaire tijdschrift Bon Appetit, dat jaarlijks een Top 10 van de beste restaurants van Amerika maakt, legt uit hoe de voortrekkersrol tot stand kwam. ,,Brooklyn was zo’n vijftien jaar geleden het Wilde Westen van gastronomisch Amerika. De wijk heeft aan de wereld laten zien dat je oude regels mag loslaten. De wereld zat te wachten op arrogante chefs met tatoeages die groenten inmaken in plaats van een klassieke bearnaisesaus kloppen.’’

Dat Brooklyn sinds oktober een Museum of Food and Drink Lab heeft, met uitsluitend exposities over eten en drinken, is een teken des tijds. Medeoprichter Dave Arnold: ,,Sinds 2005 is de aandacht voor eten en drinken geëxplodeerd.

De aanzet daartoe was al eerder gedaan, met de opkomst van kookprogramma’s halverwege de jaren negentig. Maar tegenwoordig kan iedereen, overal ter wereld, op internet onderzoek doen naar eten, waardoor de ontwikkelingen in de culinaire wereld elkaar veel sneller opvolgen.’’

Zelf niet koken

Volgens Liz Gray van het in New York en Beverly Hills gevestigde trendbureau Trendera bestaat er een grote markt voor culinaire projecten. ,,New Yorkers hebben vaak geen tijd om zelf te koken. Het gaat om eten, we zijn nu minder geïnteresseerd in designertassen of dure auto’s zoals in de jaren tachtig, negentig en nul. Dat wordt als ordinair en irrelevant beschouwd.’’

Foodies

Buitenlandse producten

Vooral millennials, (jong)volwassenen die zijn geboren tussen 1982 en 2001, zijn geïnteresseerd in eten en willen graag nieuwe dingen ervaren. ,,New York is een belangrijke broedplaats voor foodtrends, vanwege de hang naar innovatie en diversiteit, terwijl bijvoorbeeld Parijs meer waarde hecht aan regels en traditie. New Yorkse trends slaan wereldwijd aan omdat ze precies de goede mix zijn van vertrouwd en exotisch.’’

Precies om die reden doen buitenlandse producten het goed in de stad. De Nederlandse stroopwafel ligt tegenwoordig bij koffieketen Starbucks en bij diverse New Yorkse supermarkten. Het is een verre verwant van de vertrouwde Amerikaanse wafel, maar de Nederlandse afkomst maakt hem voor New Yorkers spannend en nieuw.

Fastfood

,,Het is geen verrassing dat het zo slecht gaat met McDonald’s’’, zegt Andrew Knowlton van magazine Bon Appetit. ,,Veel topchefs openen fast casual-restaurants, met goede producten voor een lage prijs.’’ Ook David Chang, inmiddels een van de meest gevierde chef-koks ter wereld en eigenaar van onder meer het chique restaurant Momofuku Ko, opende het afgelopen jaar twee fastfoodzaakjes: Fuku en Fuku+.

Bij Fuku staat één gerecht op het menu: broodje spicy fried chicken met friet en salade. Het broodje is geïnspireerd op dat van de Amerikaanse fastfoodketen Chickfil-A, maar de kip komt uit een duurzame voedselproductielijn, het broodje wordt gestoomd en de boter is op smaak gebracht met gefermenteerde kikkererwten.

Bij Fuku+ bestel je allerlei snacks, zoals gefrituurde kipvingers en platbrood met Chinees varkensvlees. Het Canadees-Joodse Mile End (zie ook Joodse deli) staat bekend om zijn exorbitant vette poutine: met jus overgoten friet met kaaswrongel en gerookt vlees.

Een andere succesvolle fast casuaIketen is Xi’an Famous Foods, geïnspireerd op de eetcultuur van de Chinese stad Xi’an. Je bestelt er een kom vol pittige handgemaakte noedels of een lamsburger met komijn.

Trends

Een van de laatste trends in New York: kitscherige restaurants voor hipsters die terugverlangen naar andere tijden, vanzelfsprekend gedrenkt in een ironisch sausje. Het in de zomer geopende Oleanders in de wijk Williamsburg in Brooklyn is een schoolvoorbeeld. Het restaurant doet denken aan de fern bar uit de jaren zeventig, een van de eerste horecagelegenheden waar single yuppen in hun eentje naartoe gingen om elkaar te ontmoeten. Geheel in stijl zijn er planten van plastic, tegels met dambordpatroon, Tiffanylampen en staan op de menukaart geüpdatete versies van gerechten zoals kreeft thermidor, waldorfsalade en piña colada.

Adjunct-hoofdredacteur Andrew Knowlton van tijdschrift Bon Appetit: ,,Dit is een trend die we nog niet hadden gehad, en dat wordt uitgemolken.

Ook hiervoor geldt: mensen komen bij Oleanders om plezier te hebben en voor simpel eten.’’ In dat laatste kan manager Christopher Mirabile zich wel vinden: ,,Alles in deze wijk is zo modern. Hier voelen de gasten zich thuis, hier kunnen ze ontspannen.’’

Ook de bar El Cortez in Bushwick is op kitsch geënt. Dat geldt zowel voor de kaart (‘foute’ Tex-Mex) als voor het interieur dat is geïnspireerd op een bar in Las Vegas in de jaren zestig.

Bagel

Voor Nederlanders is de joodse bagel het bekendste New Yorkse gerecht: een ringvormig broodje dat wordt gepocheerd in heet water en pas daarna gebakken in de oven. In 2011 sprak het Amerikaanse www.eater- .com van een bagelcrisis. De moderne bagel was volgens oud-restaurantcriticus (The New York Times) Mimi Sheraton ‘belachelijk groot’ en luchtig, in plaats van klein en compact. Een schande. Daarna beleefde de joodse deli een renaissance, de bagel in het bijzonder. In 2015 kwam het hoogtepunt met de opening van het nostalgische, Disneyeske restaurant Sadelle’s van de Major Food Group.

,,Na de moleculaire gastronomie willen mensen nu terug naar wat ze kennen’’, zegt Andrew Knowlton van Bon Appetit. ,,Sadelle’s is de Willie Wonkaversie van een joodse deli, mensen gaan erheen om zich goed te voelen.’’ De eerste tekenen van de terugkeer van de deli waren er al in 2010 toen Noah Bernamoff en Joel Tietolman hun Canadees-joodse restaurant Mile End openden in Brooklyn. ,,Wij gaven een moderne draai aan de joodse deli. Nu raakt het publiek pas echt geïnteresseerd’’, zegt Tietolman, die met Bernamoff ook eigenaar is van Black Seed Bagels in Soho en Nolita, waar de bagel voor het oog van de klant wordt gebakken in een houtoven.

Veganvriendelijk

Dierenrechtenorganisatie Peta riep New York in 2014 uit tot veganvriendelijkste stad van de Verenigde Staten. The New York Times verklaarde in oktober vorig jaar veganistisch eten glamourous. Andrew Knowlton van Bon Appetit: ,,Je moet wel echt hersendood zijn als je nog steeds niet nadenkt over de herkomst van je vlees. Met groenten kunnen chefs laten zien hoe goed ze zijn, omdat groente veel meer bereidingswijzen kent dan vlees of vis.’’

Tot voor kort was er als veganist weinig gelegenheid om decadent te tafelen. Nu komen er steeds meer veganistische restaurants bij met een ambitieuze chef-kok. Bij het onlangs geopende Avant Garden in East Village staan op het menu luxe gerechten als oesterzwam en eikhaas met gerookte macademianoten en knapperige prei. Chef-kok Amanda Cohen was met de opening van Dirt Candy in 2008 de voorloper van de nieuwe stroom vegetarische restaurants. Alle gerechten kunnen ook veganistisch worden besteld.

Niet vegetarisch, wel gezond is dineren bij Cate Clover, waar de chiazaadjes, teff en filmsterren je om de oren vliegen. Denk aan quinoatagliatelle met bietengroen en panna cotta van amandelmelk. El Rey, aan de andere kant van Lower Manhattan, serveert soortgelijke gezonde kost.

 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3342 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht