Zorg

Fabels en feiten over reanimatie en de AED

Iedere dag krijgen 42 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Bij een hartstilstand kan er gebruik gemaakt worden van een AED, AED staat voor Automatische Externe Defibrillator en de AED geeft een elektrische schok af waardoor het hartritme weer op gang kan worden gebracht. De overlevingskans van deze slachtoffers neemt hierdoor aanzienlijk toe.

hartinfarct, hart

Overlevingskans

Alleen al in Nederland worden iedere week z’n 300 mensen getroffen door een hartstilstand. Slechts 10% overleeft dit wanneer er geen hulp wordt geboden. Wanneer direct wordt begonnen met reanimatie met behulp van een AED, stijgt de overlevingskans van het slachtoffer naar 70%. Vele levens worden hierdoor gered.

Zes minuten

Met name de eerste zes minuten na een hartaanval zijn cruciaal. Omdat het ambulancepersoneel altijd een aantal minuten nodig heeft om ter plaatse te komen, was er vraag naar een gebruiksvriendelijk reanimatie-apparaat dat ook direct door omstanders ingezet kan worden. Met de komst van de AED wordt aan deze vraag voldaan.

Waar staan AED’s?

AED’s worden tegenwoordig op steeds meer plekken geplaatst. Met name in openbare ruimten als treinstations, vliegvelden, winkelcentra, sportverenigingen, horecagelegenheden, seniorencomplexen en woonwijken is er vaak een AED te vinden.

Hieronder vindt je een infographic van BHV Nederland met een aantal feiten en cijfers over reanimatie en AED, de verschillen tussen hartinfarct, hartfalen en hartstilstand, en de fabeltjes over reanimatie.

Jaarlijks 5.300 doden door een hartaanval - Wat doe jij hieraan?

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3341 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht