Zorg

Helpt leefstijlbegeleiding om zwanger te worden?

Bij vrouwen met verminderde vruchtbaarheid en ernstig overgewicht wordt de kans op een gezond geboren kind niet verhoogd door leefstijlbegeleiding voorafgaande aan de vruchtbaarheids- behandelingen. De kans dat de vrouwen op een natuurlijke manier zwanger worden, neemt wel toe na leefstijlbegeleiding. 

IVF Behandeling

(Afbeelding Youtube)

Dit blijkt uit de grote LIFEstyle-studie, die onder leiding van gynaecoloog dr. Annemieke Hoek van het UMCG in 23 Nederlandse ziekenhuizen is uitgevoerd. .

BMI

Bij vrouwen leidt ernstig overgewicht (BMI>29) tot verminderde vruchtbaarheid, minder kans op een zwangerschap met behulp van vruchtbaarheidsbehandelingen en een grotere kans op complicaties tijdens de zwangerschap voor de moeder en de baby. Uit onderzoeken bleek dat leefstijlbegeleiding gericht op gewichtsreductie, bij vrouwen met verminderde vruchtbaarheid en ernstig overgewicht, een hogere kans op een natuurlijke zwangerschap gaf. Echter deze studies waren te klein, nooit vergeleken met direct starten met vruchtbaarheidsbehandelingen en het was tot op heden onduidelijk of leefstijlbegeleiding bij deze groep vrouwen de kans op een gezond kind zou verhogen.

Afvallen

In de LIFEstyle-studie werd onderzoek gedaan naar de effectiviteit van leefstijlbegeleiding gericht op gewichtsvermindering bij vrouwen met verminderde vruchtbaarheid en ernstig overgewicht op de kans op een gezond geboren kind. Het leefstijlprogramma werd uitgevoerd en begeleid door speciaal opgeleide verpleegkundigen in de 23 deelnemende ziekenhuizen. In totaal deden 577 vrouwen mee aan het onderzoek.

Van deze groep werden 290 vrouwen geloot voor  leefstijlbegeleiding van maximaal een half jaar voorafgaand aan een vruchtbaarheidsbehandeling. De overige vrouwen werden geloot voor  standaard zorg, die bestaat uit directe vruchtbaarheidsbehandeling zonder leefstijlbegeleiding. Beide groepen vrouwen werden tenminste 24 maanden gevolgd. Het doel van het leefstijlprogramma was om vrouwen tenminste 5% van hun gewicht af te laten vallen. Het leefstijlprogramma bestond uit persoonlijke begeleiding door getrainde verpleegkundigen. Zij gaven voedingsadviezen gericht op vermindering van het aantal calorieën, beweegadviezen, zoals wandelen en matig intensief sporten.

Gewichtsverlies

Het leefstijlprogramma zorgde er voor dat de vrouwen in de leefstijlbegeleiding groep gemiddeld 4,4 kilo afvielen in maximaal 6 maanden; 38% van de vrouwen in de leefstijlbegeleiding groep bereikten het streefgewicht van 5% gewichtsreductie. In de groep vrouwen met standaard zorg zonder leefstijlbegeleiding was het gemiddelde gewichtsverlies één kilo en haalde niemand 5% gewichtsverlies. Ondanks het verschil in gewichtsverlies tussen de twee groepen vrouwen blijkt uit het onderzoek dat de kans op een gezond geboren kind binnen 24 maanden niet verhoogd was voor de leefstijlbegeleiding groep.

Kinderwens

Het onderzoek laat zien dat 78% van de vrouwen met ernstig overgewicht en een onvervulde kinderwens leefstijlbegeleiding goed kan doorlopen en dat hun kans op zwangerschap gelijk is aan de kans bij vrouwen die direct aan een vruchtbaarheidsbehandeling beginnen. Ondanks intensieve begeleiding, werd het leefstijlprogramma van 6 maanden door 22% van de vrouwen niet afgemaakt, en deze groep vrouwen bleek een lagere kans op zwangerschap te hebben. De vrouwen die de leefstijlbegeleiding wel afmaakten hadden meer natuurlijke zwangerschappen dan de vrouwen die geloot hadden voor direct een vruchtbaarheidsbehandeling. Hierdoor zijn er na leefstijlbegeleiding minder vruchtbaarheidsbehandelingen nodig. Er was geen verschil in zwangerschapscomplicaties en in uitkomsten van de kinderen in beide groepen.

Vervolgstap

Als vervolgstap gaat onderzocht worden of er betere interventies kunnen worden ontwikkeld, die aansluiten bij de wensen van vrouwen waarvoor de leefstijlbegeleiding te zwaar of niet aantrekkelijk is. Verder start een studie naar de gezondheid op langere termijn van de deelnemende vrouwen en kinderen uit de LIFEstyle-studie; dit gebeurt in een studie met een onderzoeksbus o.l.v. professor T.J. Roseboom van het AMC in samenwerking met de onderzoekers van het UMCG en het VUMC.

 

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht