Zorg

‘Dermatologen in Athene op Huidkankerdag’

Dit jaar kunnen slechts zo’n 4500 mensen terecht bij dermatologen om hun huid te laten checken op verdachte huidvlekjes tijdens de Nationale Huidkankerdag. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden doen er maar honderd dermatologen mee, ongeveer de helft vergeleken met vorig jaar.

huidkanker, melanoom

Foto: Leeuwarder Courant

De huidkankerdag staat gepland voor zaterdag, dezelfde dag als het Europese congres voor dermatologie in Athene. ,,Daar gaan heel veel dermatologen heen. We zijn daar veel te laat achter gekomen, we hebben er niet bij stil gestaan”, zegt Frans Meulenberg, directeur bij de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie.

Ook doen er volgens hem minder dermatologen mee omdat er onduidelijkheid is over de juridische status van de huidchecks op deze dag. Volgens sommige juristen zou deze check hetzelfde zijn als een consult, waarbij een medisch dossier moet worden opgebouwd. Maar volgens Meulenberg is dit niet het geval.

Door het tekort aan dermatologen kunnen mensen zich al weken niet meer inschrijven om hun huid te laten nakijken. ,,Je wil niet weten hoeveel boze mailtjes we hierover hebben gehad”, aldus Meulenberg. Hij raadt mensen aan om naar de huisarts te gaan, als ze vermoeden iets te hebben. Vorig jaar tijdens de Huidkankerdag lieten 7000 mensen verdachte huidvlekjes checken.

Huidkanker is, na darmkanker, de meest voorkomende vorm van kanker en het aantal neemt nog steeds toe. Jaarlijks komen er meer dan 50.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij. Dat betekent dat ongeveer een op de zes Nederlanders ooit een vorm van deze kanker krijgt.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht