Zorg

Benefietwedstrijd voor Sjonny – Column ALS Mariska van Gennep

Een tijdje geleden werd er op facebook een stukje gedeeld over “mijn Sjon” en zijn voetbalverleden. Het kwam van zijn oude voetbalclub LTC, waar men zich rot geschrokken was van de ALS van hun oud speler. (Kun je nagaan wat wij deden toen we het hoorden 😉 ). Maar goed. Eén van de huidige spelers van LTC behoort tot de vriendenclub van onze Veerle.  Deze jongen had een idee. Hij benaderde Veerle, of het leuk was een voetbalwedstrijd voor Sjon te organiseren. Veerle vroeg mij en natuurlijk zeiden we ja. Sjon wist van niets..

blog 31 voetbal

De voorzitter van de club benaderde me, of dit echt kon, of we het leuk vonden etc. Natuurlijk zei ik ja. En hoorde vervolgens weinig. Dacht ik, want schijn bedriegt. Veerle had nog wel wat contact met de jongen die de bal aan het rollen bracht. Achter de schermen werd hard gewerkt.

Kort daarop werd ik gebeld door Joop. Hem ken ik nog via een heel ander kanaal, hij heeft ooit een meditatie bijgewoond die ik gaf. Hij belde en vroeg of ik wist van de benefietwedstrijd. Zo ver was de club dus al, er was een benefiet van gemaakt. Joop gaf aan, dat er al vele, heel vele aanmeldingen waren om nog een keer te spelen. Voor Sjonny in 2 teams. Iedereen waar hij een balletje mee getrapt heeft wil meedoen. Vanuit heel Nederland komen ze de 18 e naar LTC. Inmiddels hebben Veerle en ik Sjonny ingelicht. Omdat er ook wat publiciteit aan gegeven gaat worden. En omdat hem voor ‘het blok’ zetten in zijn situatie niet gewenst is. Ik kan je wel vertellen dat we het niet droog hielden. Hij was en is zo geroerd door zijn oude cluppie.

Joop en ik overlegden over een tekst die over Sjon geschreven zou worden voor publicatie. Ik leverde de grondtekst aan over Sjon’s verleden en Joop maakte er een prachtige koptekst boven. En toen ging het balletje aan het rollen. Diverse krantensites hebben al melding gemaakt van deze fantastische actie. Vandaag zag ik dat de benefiet voor Sjonny ook in een weekblad vernoemd is. Geweldig dat deze bal door één jongen aan het rollen gebracht is en dat LTC dit zo supertof opgepakt heeft. Dank je wel!

Het persbericht

Benefietwedstrijd LTC met Sjonny van der Tuin

ASSEN – Sjonny is een knokker, als voetballer, als ondernemer en als familieman. Samen met hem kunnen we de spierziekte ALS niet overwinnen. We kunnen er wel zijn, samen voetballen en knokken voor mooie dingen nu het nog kan! Het LTC gevoel maakt dit samen met de familie mogelijk.

Op 18 juni om 15.00 uur voetballen twee teams van Sjonny tegen elkaar. Uit heel Nederland komen zij samen voor hem, zijn familie en voor elkaar. Samen kijken we terug op mooie momenten. Daarnaast kijken we naar de toekomst. Dromen die nog waar gemaakt kunnen worden, soms klein, soms groot. Doneer daarom geld om deze dromen te kunnen realiseren op rekeningnummer NL07INGB0681391332 tnv LTC onder vermelding van ALS Sjonny. Sjonny van der Tuin (1967) groeide op in Pittelo, Assen. Zoals zo veel jongens in die tijd, was voetbal zijn lust en zijn leven. Hij voetbalde veel, was het niet op het veld, dan wel op het schoolplein vlak bij zijn huis.

Toen hij 6 jaar was had mocht en ging hij op voetbal. Hij vond het geweldig bij LTC. De “Kievitspol” lag midden in de wijk Pittelo. Nu staan er huizen, waar eerst glorieus gevoetbald werd. Sjonny was een enthousiast voetballer, net als zijn medeteamgenoten, Martin, Danny, Karel, Wijnald, Gerard en zo meer. Van een jonge speler groeide hij op naar een goede voetballer (geen technicus, maar wel een knokker) en kwam met zijn maten bij het eerste elftal. Zijn team werd in 1989 kampioen en promoveerde naar de tweede klasse. In 1992, het jaar dat hij trouwde met Mariska en voor werk naar Den Bosch verhuisde is hij gestopt met voetballen bij LTC. In zijn nieuwe woonplaats heeft hij nog enkele jaren bij FC Engelen gespeeld.

Door andere interesses, werk en kinderen stopte Sjonny met voetballen. Ook een terug verhuizing naar Assen kon hem niet op andere gedachten brengen. Maar de liefde voor de bal bleef. Van de drie kinderen heeft eerst zijn zoon een tijd gevoetbald, die vond atletiek toch interessanter. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, want daarna nam één van de dochters het stokje over. Ze voetbalt nog altijd met heel veel plezier en Sjonny en Mariska hebben menig wedstrijd langs de kant doorgebracht.

In mei 2015 kreeg Sjon, na een lange zoektocht wat er ‘mis’ kon zijn, de diagnose ALS, voor ingewijden de bulbaire vorm. Deze vorm gaat nog wat sneller dan de gewone. Een ramp voor hem en voor zijn gezin. Ze zijn echter niet bij de pakken neer gaan zitten, maar doen nog wat ze kunnen met elkaar en genieten hiervan. Sjon zelf is een knokker, wat hij al liet zien bij het voetballen. De ziekte sloopt Sjon lichamelijk snel. Geestelijk niet. Hij is meestal de vrolijkheid zelve, afgezien van de emotionele momenten. Toen hij dan ook hoorde dat zijn oud-teammaten een benefietwedstrijd voor hem organiseerden, was hij in tranen. Van blijdschap en ontroering dat ze dit voor hem willen doen.

Mariska van Gennep is 49 jaar en getrouwd met Sjonny. Samen hebben zij drie kinderen (Marleen, 21 jaar, Veerle, 19 jaar en Hendrik, 15 jaar) en wonen zij in Assen. Sjonny heeft onlangs de diagnose ALS gekregen. Wat dit voor Mariska en haar gezin betekent, lees je in haar blog. 

* In verband met privacy zijn alle namen gefingeerd behalve die van Sjonny en Mariska.

Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht