Zorg

Hallux valgus. Pijn door smalle schoen en hoge hak

Bij de liefde van vrouwen voor schoenen speelt vermoedelijk mee dat schoeisel altijd past, ongeacht hardnekkige winterkilo’s, een uitdijende taille, te dunne dan wel te dikke benen, een muffin boven de broekband en wat al niet meer aan lichamelijk ongerief, schoenen doen altijd leuk mee. Heb je maat 38, dan pak je maat 38 en voilà: beeldig.

voetklachten, hoge hakken,

 ( Foto:NDC Mediagroep)

Tenzij je voetknok hebt. Oftewel een hallux valgus. Want dan blijft dat bandje van dat kittige muiltje wel mooi achter een dikke bult ter hoogte van de grote teen hangen. Dat open zomerschoentje met die spitse neus is als de voet er überhaupt al in past, geen goed plan. Smalle schoenen en hoge hakken lijken de kwaal namelijk te verergeren. Bovendien kan de bult door de druk van een krappe schoen pijn gaan doen.

Als u er zelf niet door wordt gekweld, dan wel velen in uw omgeving, want naar schatting een kwart van de Nederlanders heeft de kwaal. Vooral tussen de veertig en de vijftig jaar manifesteert hij zich. Ook bij mannen, al hebben wij er op de redactie er nimmer een vent één woord aan vuil horen maken. Hallux valgus dus.

Röntgen

Zet er een röntgen op en het wordt duidelijk wat er loos is. De botjes van de grote teen staan in een hoek naar buiten. Ze horen nagenoeg recht achter elkaar te staan, zegt orthopedisch chirurg Arnard van der Zwan van OLVG. Als er mensen met de klacht bij hem komen en ja, dat zijn dus ook veel mannen, dan wordt bij ‘lichte gevallen’ aangeraden verlichting te zoeken bij steunzooltjes of bredere schoenen. “Mensen met ernstige hallux valgus die niet geopereerd willen worden, adviseren wij een extra brede orthopedische schoen.”

De rest kan kiezen voor een operatie, waar overigens vele varianten van zijn, afgestemd op de specifieke stand van de hallux valgus. Bij de meest voorkomende operatie gaat het als volgt: “Het middenvoetsbeentje wordt doorgezaagd zodat de stand kan worden gecorrigeerd. Met een schroefje wordt het bot vastgezet. Het kapsel maken we korter en het peesje wordt losgemaakt om te zorgen dat er meer ruimte komt.”

Of hallux valgus te voorkomen is? Niet echt. Goede genen helpen. “We zien vaak dat het binnen families voorkomt.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht