Zorg

Tandenknarsen. Nare gewoonte lijkt toch nut te hebben

Eigenlijk is het een raar fenomeen: tandenknarsen. In de slaap de tanden en kiezen met kracht over elkaar schuiven. Wat is dat voor frats van de natuur? Waarom doet een lichaam dat? Waar is tandenknarsen in vredesnaam goed voor?

tandarts, boren, vullen, kiezen, tanden, gebit,

Foto: NDC Mediagroep)

Nergens voor, dachten ze tot voor kort. Nieuwe inzichten geven een andere kijk: tandenknarsen is afgezien van de slijtage en de pijn die het kan veroorzaken waarschijnlijk nuttig, zegt de in kaakklachten gespecialiseerde fysiotherapeut Annemiek Rollman, die bij het Acta en praktijk De Kaakspecialist werkt. Een voorbeeld: misschien dat mensen knarsen met hun tanden om slaap-apneu te voorkomen. Het is namelijk een intensieve aangelegenheid, dat schuiven met de kaken, waarbij de spieren van de bovenste luchtwegen goed worden getraind, zegt Rollman.

Apneu

Een van de oorzaken van apneu,  lange ademstops tijdens de slaap, is dat de tong naar achteren zakt als de persoon op de rug ligt. Beter getrainde spieren door het tandenknarsen kunnen dat mogelijk voorkomen. Ander voorbeeld: tandenknarsen stimuleert de speekselproductie. “En dat is belangrijk om de mond tegen bacteriën te beschermen.” Tot slot: een goede kauwfunctie gaat vaak gepaard met een goede cognitie, vanwege een betere doorbloeding van de hersenen. “Misschien werkt dat bij mensen die tandenknarsen ook zo.”

Nadelen tandenknarsen

Kortom: tandenknarsen geeft niet alleen maar ellende. Al mag die zeker niet onbenoemd blijven. De schade kan indrukwekkend zijn: deels afgesleten gebitten, herkenbaar aan de vlakke lijn van het gebit. Aangetast glazuur, gevoelige tanden en breuklijntjes het komt allemaal voor. Pijn in de kauwspieren, verkorte kauwspieren en een haperend kaakgewricht. Een remedie tegen het knarsen is er niet, wel kan de tandarts de versleten tanden met composiet opbouwen. Oefeningen kunnen de pijn verlichten.

Voor het bovengebit wordt ook een opbeetplaatje voor ’s nachts gemaakt. Niet dat het knarsen stopt, maar het beperkt wel de slijtage. Let wel: “Begin niet aan plaatjes die je zelf kunt maken. Ze zijn van zacht materiaal en dat heeft de neiging harder te klemmen.”

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3336 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht