Zorg

Over leven en dood: Red me niet te veel – Column longarts Sander de Hosson

Een van de aantrekkelijkste kanten van werken in de zorg zijn de talloze ontmoetingen met totaal verschillende mensen die het soms rauwe ziekenhuisleven erg kunnen opvrolijken. Ik bedenk me dit juist deze dag, omdat een van mijn leukste patiënten niet meer is. Zes maanden geleden heb ik haar voor het eerst ontmoet en ze heeft indruk op me gemaakt. Ze was de 90 al ruimschoots gepasseerd, maar bleek erg gevat.

dood3Toen we haar opnamen had ze een longontsteking. Toen ik haar vroeg of ze benauwd was, antwoordde ze, ondanks haar zichtbare uitputting: ,,Voor u? Moet dat dan?” Elke dag toverde ze een glimlach op het gezicht van haar kamergenoten en van iedereen die voor haar zorgde. Het was een heel gunstig teken dat er in het verzorgingshuis met veel enthousiasme op haar thuiskomst werd gereageerd toen we haar ontslag uit het ziekenhuis aankondigden.

 

Deze week was ze opnieuw opgenomen. Een uitgebreide longontsteking. Ondanks haar pijnklachten en benauwdheid, vuurde ze weer een salvo van ontwapenende humor op mij af. ,,Ik kom nog even het resterende bedrag van de zorgverzekering opmaken.’’ Haar humor was beslist niet verloren gegaan, maar toch proefde ik dat er iets veranderd was. Ze vertelde me dat ze lichamelijk achteruitgaat en bovenal haar man mist, met wie ze tot op hoge leeftijd samen was.

 

Hoewel de antibiotica leken aan te slaan, de bloedwaarden verbeterden en ze ook beslist minder benauwd was, vertelde ze me terloops dat ze het gevoel had te zullen sterven. ,,Dit keer haalt het arme mens het niet, jongen”, fluisterde ze me toe met een veelbetekenende blik. ,,Ik ben veel te ver over mijn houdbaarheidsdatum heen.” Op mijn verbaasde reactie zei ze kort: ,,Ik ga vertrekken, het is genoeg geweest.’’ Ze besluit, helder en prachtig: ,,Red me niet te veel.”

 

In de geneeskunde ontwaar ik soms niet door wetenschap onderbouwde wetmatigheden. Een daarvan is dat als mensen voelen te gaan sterven, zij vaak gelijk krijgen. Toen ik in haar vermoeide ogen keek, gaf ze me een veelbetekenende knipoog. Achteraf bleek het een afscheid. Vandaag stierf ze nog voor de ochtend begon. In haar slaap. Ik zal haar missen.

Longarts Sander de Hosson. Foto: Marcel Jurian de Jong

Longarts Sander de Hosson. Foto: Marcel Jurian de Jong

Sander de Hosson is longarts in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen, met als specialisaties longkanker en palliatieve zorg. In de rubriek Op leven en dood beschrijft hij elke maand zijn ervaringen in persoonlijke verhalen. 

Lees het volgende artikel:
Carina Twerda Carina Twerda is sinds 2013 redacteur bij Gezondheid & Co. Gezondheid & Co wordt uitgegeven door uitgever NDC Mediagroep. Uitgever van Dagblad van het Noorden, Leeuwarder Courant en 35 weekbladen in de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Flevoland. Contact Mail Tweet Berichten 3349 Alle berichten van

Reageer

Ga het gesprek aan ( reacties)

Meest gelezen artikelen

Meer laden

Gerelateerde artikelen

Meer laden

Uitgelicht